Annons

”Min dotter förblir min hemlighet”

SVÅRT BESLUT. Andrea i Bogotá är gravid i nionde månaden. Men barnet ska hon inte behålla. Hon har bestämt sig för att adoptera bort det direkt. Kanske kommer det till en familj i Sverige.

– Jag älskar mitt barn. Det är därför jag gör det här, säger Andrea.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Colombianska Andrea ska adoptera bort det barn hon väntar. Här på barnhemmet bor hon fram till förlossningen och en månad efter. Sedan tror föräldrar och vänner att hon kommit tillbaka från spännande studier utomlands.

Foto: JULIÁN LINEROS

Amanda Ramirez är terapeut på Casa de la Madre y el Niño. En del av bebisarna på spädbarnsavdelningen är födda på mödrahemmet, andra har lämnats in på barnhemmet. Så snart den juridiska processen är klar kan barnen adopteras bort. Det tar några månader.

Foto: JULIÁN LINEROS

En del av bebisarna på spädbarnsavdelningen är födda på mödrahemmet, andra har lämnats in på barnhemmet.

Foto: JULIÁN LINEROS

Att de äldre barnhemsbarnen leker utanför stör inte Andrea. Hon gillar barn.

Foto: JULIÁN LINEROS
Foto: JULIÁN LINEROS

Ines Elvira de Fajardo är föreståndare för mödra- och barnhemmet Casa de la Madre y el Niño

Foto: JULIÁN LINEROS

Andrea vill se sin dotter efter förlossningen, men inte amma henne. Hon är rädd för att ångra sig. Att det ska bli för svårt att lämna bort barnet.

Foto: JULIÁN LINEROS

På barnhemmets väggar hänger hundratals foton av barn som har adopterats härifrån. Kanske finns Andreas dotter på bild här snart.

Foto: JULIÁN LINEROS

Många av barnen på hemmet adopteras av svenska föräldrar.

Foto: JULIÁN LINEROS

Andrea kommer ut från datalektionen med en trave papper i famnen. Magen putar rejält under den mörkgröna mammaklänningen men hon ser ändå avslappnad ut. Självsäker. Hon visar mig runt på mödrahemmet på Casa de la Madre y el Niño som ligger på en lugn tvärgata i centrala Bogotá, Colombias huvudstad. Vi tittar in i sovrummen, det står två välbäddade sängar med gulrandiga överkast i varje. Det är helt kalt på väggarna, men på garderobsdörrens insida har Andrea tejpat upp foton där hennes mamma, pappa och syskon ler mot kameran och kramar om varandra.

– De tror att jag är utomlands och studerar, säger hon allvarligt.

Annons
Annons
Annons