Annons

Ändrad a-kassa drabbar arbetare

Regeringens ändring av a-kassan har slagit betydligt hårdare mot arbetare än mot tjänstemän. Nästan hälften av fackförbundet Kommunals arbetslösa medlemmar står utan arbetslöshetsersättning. Det visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren presenterar i dag.

Under strecket
Publicerad

Protester mot försämringar av a-kassan 2006.

Foto: TTBild 1 av 1

Protester mot försämringar av a-kassan 2006.

Foto: TTBild 1 av 1
Protester mot försämringar av a-kassan 2006.
Protester mot försämringar av a-kassan 2006. Foto: TT

Läs också:

2007 stramade regeringen åt a-kassan. Förändringarna ledde till att fler arbetslösa i dag står helt utan arbetslöshetsersättning, samtidigt som ersättningsnivåerna har blivit lägre.

Men tidningen Kommunalarbetaren har visat att förändringarna har drabbat arbetare betydligt hårdare än tjänstemän. En anledning är att fler kommunalarbetare än tjänstemän arbetar deltid och i osäkra anställningar.

I det största tjänstemannafacket, Unionen, fick 26 procent avslag första gången som de sökte a-kassa. Motsvarande andel för Kommunals medlemmar uppgår till 55 procent. Samtidigt får arbetslösa kommunalare med ersättning i genomsnitt ut mindre per månad än tjänstemän, och medan en stor del av tjänstemännen får pengar från inkomstförsäkringen står 90 procent av kommunalarna utan.

En av dem som har drabbats av förändringarna av a-kassan är undersköterskan Kerstin Lundgren. Tackar hon ja till ett arbetspass kan hon förlora en hel veckas a-kassa.

Anledningen är den 75-dagarsregel som regeringen införde 2008. Syftet med regeln var bland annat att motverka att den som är arbetslös fastnar i ofrivillig deltidsarbetslöshet. Men enligt en granskning som Riksrevisionen presenterat under våren har regeln lett till att tidigare deltidsarbetande blivit helt arbetslösa.

Regeln innebär att den som är deltidsarbetslös bara kan få ut ersättning under 75 dagar, i stället för de 300 dagar som gäller för den som är helt arbetslös.

För Kerstin Lundgren som passerat gränsen om 75 dagar betyder det att hon måste välja mellan jobb eller a-kassa.

– Jag fick en förfrågan om ett 10-timmarspass en söndag, jag chansade och tackade ja. Men sen kom det inga fler förfrågningar. Jag förlorade minst 1 000 kronor på att gå och arbeta den dagen, så det gör jag inte om, säger Kerstin Lundgren till Kommunalarbetaren.

Emmylou Tuvhag

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons