Annons

Maria Rankka:Andra vågen är här – av varsel

Finansministern borde oroa sig.
Finansministern borde oroa sig. Foto: Jessica Gow/TT

Korttidspermitteringar betraktas som ett företagsstöd, men är egentligen en alternativ a-kassa. Nu sänks stödet och vi går mot en andra våg av varsel.

Under strecket
Publicerad

Igår släppte Konjunkturinstitutet (KI) sin barometer för juli. Trots att indikatorn stigit den senaste månaden, ligger den lägre än den gjort någon gång det senaste decenniet. Vi har fortfarande inte sett de fulla ekonomiska konsekvenserna av pandemin och borde förbereda oss för vintern. Med eller utan en andra våg av coronavirus.

Imorgon är sista dagen för företag att få maxstöd, det vill säga 80 procent arbetstidsminskning, för korttidsarbete eller korttidspermittering som det kallas. En åtgärd som kommit till för att företag som drabbats av vikande efterfrågan under pandemin ska kunna dra ner arbetstiden tillfälligt i stället för att säga upp personal permanent. Det går att ansöka om förkortning på upp till 60 procent av arbetstiden under resten av 2020 också, så stödet avvecklas inte helt. Men för företag i säg resebranschen, som har sett i princip hela sin marknad försvinna, är det stor skillnad mellan 60 och 80 procent. Därför bör vi räkna med att varslen kommer att öka framöver.

Annons
Annons
Annons