Annons

”Andra skatter värre än fastighetsskatten”

Andreas Bergström.
Andreas Bergström. Foto: 15kstudios.com

En fastighetsskatt skulle skapa ett utrymme att sänka mer skadliga skatter och vore därför att föredra för skattebetalarna. Det skriver Andreas Bergström från tankesmedjan Fores i en replik.

Under strecket
Publicerad

En fungerande stat kräver skatter. De kan vara mer eller mindre rättvisa och effektiva, och ingen är utan nackdelar. Sofia Linder på Skattebetalarnas förening saknar det helhetsperspektivet i sin artikel om fastighetsskatten. En kommande rapport från Fores går igenom följderna av att fastighetsskatten avskaffades 2008, hur andra länder handskas med frågan, argumenten för och emot en skatt och tänkbara utformningar av en ny skatt. Allt ryms inte här, men i alla fall några huvuddrag.

Dagens skattesystem ger en orättvisa gentemot hyrt boende, vilket blir tydligt om vi jämför en person som har sina besparingar i fonder och hyr ett hus med en som har lagt sitt kapital på att köpa ett hus. Den som äger fonder betalar 30 procents skatt på eventuell vinst, och hyran måste utöver driften täcka att hyresvärden ska betala bolagsskatt och kapitalinkomstskatt. Den som äger sitt hus betalar bara 22 procents skatt på vinsten, och ingen skatt i övrigt på boendet. Vid reparationer har den som äger hus rätt till rotavdrag, något motsvarande finns inte för hyresvärden. Varför ska staten missgynna den som hyr?

Annons
Annons
Annons