Annons

Andra sidan verklighet för många

SPÖKREAKTIONER. Kvällstidningar, twittrare, tv-debatter, radioinslag … Idagsidans Sifoundersökning om spöktro fick genomslag i nästan alla medier. Och så klart – mejl till redaktionen och kommentarer direkt på SvD.se. Med läsarsvaren avslutar vi serien om vår tids tro på andevärlden.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I källarvalven i Gamla stan har kusliga saker skett. Peter Segelström leder spökvandringar i gränderna och dramatiserar bland annat genom att ta på sig en mask som läkare bar på medeltiden. Masken fylldes av örter för att skydda mot smitta och dämpa stanken.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 4

Spook, Stockholms paranormala organisation och kamratskap, startades 2007. De fyra medlemmarna åtar sig cirka 25 uppdrag per år och tar inte betalt för sina tjänster.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 4

Benny Rosenqvist tror att när en människa dör blir dess ande kallad till andra sidan, men en del andar är rädda för att gå över eller har kvar något att uträtta och blir kvar på jorden.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 3 av 4

I sitt arbetsrum på Söder i Stockholm har folklivsforskaren Ebbe Schön samlat föremål som han tycker om. Under åren har han också samlat berättelser om folktrons alla väsen.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 4 av 4

1996 dog min far. Han bodde i Stockholm och rökte pipa, märket på tobaken var Tigerbrand. Den hade han rökt länge. Själv bor jag i Halmstad. Några år efter min fars död var jag ute och körde med min bil. Plötsligt fylldes hela bilen av doften av Tigerbrand. Ingen röker i bilen annars, så jag tog det för en hälsning från pappa. Han visste att jag skulle känna igen hans tobak.

LENA CARLBORG

Annons
Annons
Annons