Annons

85-åring avliden – andra svenska coronadödsfallet

Sahlgrenska universitetsjukhuset.
Sahlgrenska universitetsjukhuset. Foto: Thomas Johansson/TT

En 85-årig kvinna i Västra Götalandsregionen blev den andra personen som avlidit efter att ha blivit smittad av coronaviruset i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten har nu över 924 personer i Sverige konstaterats ha smittats av coronaviruset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om det andra dödsfallet kom i ett pressmeddelande på lördagsmorgonen där regionen skriver att kvinnan har haft flera andra sjukdomar och ”under en period” vårdats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Till SvD säger sjukhusets presskommunikatör Karin Markhede att hon inte kan säga hur kvinnan smittats eller hur länge hon har vårdats på sjukhuset.

Per-Olof Hansson är chefsläkare för alla Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborgsregionen och han kan bekräfta att det under lördagsmorgonen låg tre personer inlagda med konstaterade coronasmitta.

– Vi har en person till som har varit allvarligt sjuk men som är förbättrad, säger han till SvD.

Han konstaterar också att sjukdomen ter sig lindring till en början men att tillståndet kan försämras. Regionen har därför kontakt med alla som har diagnosticerats med coronaviruset och är i isolering hemma.

Hos regionens Smittskydd beklagar smittskyddsläkare Peter Ulleryd den 85-åriga kvinnans bortgång. Dödsfallet bekräftar regionens nya strategi kring coronaviruset, säger Peter Ulleryd:

– Det här stärker vår inriktning och att skydda de äldre från att få covid-19, säger han till SvD och fortsätter:

Annons
Annons

– Ålder har ju visat sig vara den viktigaste riskfaktorn.

Smittspårning sker i alla fall av coronasmitta i regionen. Peter Ulleryd kan inte säga var den nu avlidna kvinnan smittades eller om hon har bott på ett äldreboende i regionen. Han kan dock bekräfta att det har inträffat coronafall på äldreboenden i Västra Götalandsregionen.

– Vi rekommenderar att de ska se över sina rutiner, säger Ulleryd på frågan om äldreboenden har fått nya direktiv i och med regionens nya inriktning.

Västra Götalandsregionen meddelade även under fredagen att regionen kommer minska på sin planerade vård för att ha beredskapen för fler patienter med coronaviruset.

Tidigare under veckan, i onsdags, avled den första personen i Sverige till följd av en coronavirusinfektion. Det handlade då om en person i 70-årsåldern med underliggande sjukdomar. Personen avled på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i Stockholms län.

Under veckan har antalet insjuknade i coronaviruset stigit snabbt. Under lördagsförmiddagen har Region Skåne rapporterat 41 nya fall av coronasmitta och Region Stockholm konstaterade 33 nya fall under lördagen. Samtidigt rapporterar Folkhälsomyndigheten att över 920 personer har konstaterats smittade med coronaviruset i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons