Annons
X
Annons
X

Andfamilj fast på SvD:s takterrass

Änder som häckar på Gondolen, NK:s terrass och – SvD:s tak. Problemet med vilda djur i stan växer och Viltjouren får flera samtal om dagen från människor som hittat djur där de inte borde vara. SvD var med och räddade en andfamilj till säkerhet.

[object Object]
På Schibsted-husets takterrass upptäcktes på torsdagen en andhona med tio små andungar. Tretton våningar upp och höga räcken gjorde det svårt för andfamiljen att ta sig därifrån Foto: JOANNA DREVINGER

Det är sommar och dags för djurungar att födas och fågelungar att kläckas. Så även mitt i stan. På Schibsted-husets takterrass upptäcktes på torsdagen en andhona med tio små andungar. Tretton våningar upp och höga räcken gjorde det svårt för andfamiljen att ta sig därifrån.

– Det är ett växande problem med sjöfåglar och andra vilda djur som flyttar in till städerna där det är lätt att få tag i mat och det är varmt. Fåglarna hittar trygga häckningsplatser på tak, balkonger och terrasser och får sina ungar där. När ungarna föds blir de upptäckta av människor som antingen blir irriterade eller vill hjälpa. Just nu får vi fyra till fem samtal om dagen och många handlar om just änder, säger Ewa Kierkegaard som arbetar ideellt för Viltjouren på Ekerö.

Hon berättar att Viltjouren fått rycka ut och rädda en andfamilj från en balkonglåda på Kommendörsgatan och en annan med 16 ungar från en terrass i Sundbyberg. Men alla som ringer Ewa Kierkegaard och hennes kollegor vill inte rädda djuren. Många är trötta på att fåglarna, särskilt måsungar, som skränar och bajsar.

Annons
X

– Vi måste ta ställning till om vi vill ha vilda djur i stan eller inte. Och i så fall ta hänsyn till dem och stå ut med skrikande måsungar. Men om man hittar vilda djur på fel ställe så kan man självklart ringa oss, säger Ewa Kierkegaard.

Änderna på SvD:s tak räddades till slut av Johan Fagerstedt och Anders Kajbring som arbetar för Jernhusen. De lyckades få in först andmamman och sedan ungarna i en kartong som bars ned till Karlbergskanalen där hela familjen släpptes ut, hoppade ner i vattnet och simmade iväg.

Annons
Annons
X

På Schibsted-husets takterrass upptäcktes på torsdagen en andhona med tio små andungar. Tretton våningar upp och höga räcken gjorde det svårt för andfamiljen att ta sig därifrån

Foto: JOANNA DREVINGER Bild 1 av 3

Änder som fastnat på Schibsteds takterass släpps ut av Jernhusens Johan Fagerstedt.

Foto: THERESE JAHNSON Bild 2 av 3

Änderna i det fria igen.

Foto: THERESE JAHNSON Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X