Annons
X
Annons
X

Alliansen oenig om hur regeringen ska stoppas

De fyra Allianspartierna har nu tre olika förslag om hur regeringens skattehöjningar ska stoppas. Det senaste är Liberalernas hot om misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson.

– Det är litet rörigt just nu, säger Andersson till TT.

Av TT
(uppdaterad)
Det nya politiska läget
Allianspartierna har tre olika förslag på hur regeringens skattehöjningar ska stoppas.
Allianspartierna har tre olika förslag på hur regeringens skattehöjningar ska stoppas. Foto: Janerik Henriksson/TT

Moderaterna och Kristdemokraterna vill lägga en gemensam Alliansbudget. Centerpartiet vill bara lyfta ut skattehöjningarna ur regeringens budget. Och nu kommer Liberalerna med en tredje variant.

Den går ut på att Allianspartierna redan i vår ska göra gemensamma uttalanden i riksdagen, där de uppmanar regeringen att inte lägga förslag om skattehöjningar på till exempel arbete och företag. SD är beredda att stödja det, vilket skulle innebära att det finns en majoritet mot skattehöjningarna innan de ens nått riksdagen.

– Om regeringen trots det lägger förslagen, så måste regeringen räkna med att riksdagen utkräver ansvar, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Annons
X

Vad han syftar på är en misstroendeförklaring mot ansvarig minister, det vill säga finansminister Magdalena Andersson.

– Skulle de landa i att man ska väcka misstroendeförklaring mot finansministern, så har de vårt stöd så klart, säger SD:s talesperson Oscar Sjöstedt.

Men Liberalerna har ännu inte med sig de tre andra Allianspartierna. Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström föredrar C:s strategi att försöka bryta ut enskilda förslag ur regeringens budget i höst när den behandlas av riksdagen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vårt förslag är lite mer kirurgiskt och vi stoppar just de aktuella skatterna, säger Källström, som befarar att L:s linje kan få oklara följder.

  – Det kanske har konsekvenser man aldrig förutsett. Vi har aldrig fällt en finansminister i modern svensk politisk historia, säger Källström.

  Även Moderaternas talesperson Ulf Kristerson tycker att man ska vara försiktig med att väcka misstroenden, särskilt om det gäller finansministern.

  – Det betyder inte att de inte kan förekomma, men det här handlar i grunden om politik. Det vi misstror är regeringens ekonomiska politik, inte Magdalena Andersson personligen, säger Kristersson.

  KD:s vikarierande partiledare Jakob Forssmed vill som M gå längre.

  – Då kan vi även få igenom en ny kömiljard (i vården) och fler poliser. Det räcker inte med att bara bromsa en utveckling och stoppa skattehöjningar, säger han.

  Magdalena Andersson tar hoten med ro men manar till lugn.

  – Jag måste säga att jag delar Annie Lööfs uppfattning att vi inte behöver kasta in Sverige i en politisk cirkus, säger hon och hävdar att Sverige behöver stabilitet i en orolig tid, med stora förändringar i omvärlden.

  Annons

  Allianspartierna har tre olika förslag på hur regeringens skattehöjningar ska stoppas.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X