Andersson: ”Hade inte råd att köpa månadskort”

Hon har plankat på tunnelbanan och anser att rättvisa är att fördela resurserna olika, efter behov. Men vad varje barns skolgång kostar har finansminister Magdalena Andersson (S) inte koll på när hon möter SvD:s juniorreportrar i Almedalen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Magdalena Andersson ställs mot väggen av juniorreportrarna Erik, 12 år, och Maria 13, år.

Magdalena Andersson ställs mot väggen av juniorreportrarna Erik, 12 år, och Maria 13, år.

Foto: Privat.
Efter reklamen visas:
Har Magdalena Andersson (S) någonsin gjort något olagligt?

SvD Junior – Sveriges enda nyhetstidning för barn och unga – är i Almedalen för att ställa barnens frågor till riksdagspartiernas ledare. Socialdemokraterna skickar Magdalena Andersson i Stefan Löfvens ställe för att ställas mot väggen av juniorreportrarna Erik, 12 år, och Maria 13, år.

Erik: Har du alltid varit socialdemokrat?

– Min mamma var samhällskunskapslärare. Hon kollade på ”Rapport” varje kväll. Då satt jag bredvid henne. Ju äldre jag blev desto mer kunde jag följa med. Jag tyckte att det som hände i världen var fruktansvärt orättvist. Att ens möjligheter påverkades av var i världen man föddes, vilka föräldrar man hade eller om man var kille eller tjej.

– Det gjorde att jag gick med i SSU när jag var 16 år.

Jag är rädd för en växande rasism och intolerans.

Maria: Vad är du rädd för?

– Jag är rädd för en växande rasism och intolerans. Något som blivit bättre i mitt liv är att fler tycker att det är okej att människor är olika. Men nu är jag orolig att vi är på väg åt ett annat håll. Att det blir mindre acceptans. Då blir Sverige ett förskräckligt land att leva i.

Magdalena Andersson ställs mot väggen av juniorreportrarna Erik, 12 år, och Maria 13, år.

Magdalena Andersson ställs mot väggen av juniorreportrarna Erik, 12 år, och Maria 13, år.

Foto: Privat.

Erik: Varför skulle man vilja ha ditt jobb?

– Därför att det är Sveriges roligaste jobb. Dels får man vara med om jättemycket roliga saker, som att stå här med er. Sen får man också ha inflytande och bestämma mycket. Det har jag kunnat göra de här åren – det är fantastiskt.

Maria: Har du gjort något olagligt någon gång?

– Ja. Jag har till exempel inte betalat på tunnelbanan – plankat alltså.

Efter några tysta sekunder kommer det fram lite mer:

– Jag måste erkänna att jag även plankat på buss. Och tåg, tror jag. Det var när jag var student och inte riktigt hade råd att köpa månadskort – eller det var inte det som jag prioriterade.

Erik: Vilken ekonomisk nyhet presenterar ni här inför valet?

–Just nu lever många längre, fler blir äldre och det är många som är i barnafödande ålder. Vi behöver bygga fler förskolor, skolor, äldreboenden och anställa personal.

– Det är otroligt viktigt att alla barn kan bli sedda i skolan. Har man det tufft hemma kanske man behöver extra tid med läraren. Då behöver resurserna fördelas lite olika.

Jag blir väldigt lätt rörd när det är någon som säger något fint och visar kärlek.

Magdalena Andersson ställs mot väggen av juniorreportrarna Erik, 12 år, och Maria 13, år. Foto: Privat.

Maria: När grät du senast?

– Jag gråter jätteofta. Jag blir väldigt lätt rörd när det är någon som säger något fint och visar kärlek. Nyligen grät jag när min dotter hade skrivit ett jättefint brev, på vers, till min son när han tog studenten. Det är fantastiskt när syskon är snälla mot varandra.

Maria: Vad kostar ett barns skolgång från 1:an till 9:an?

– Oj, det har jag inte hade koll på. Men det är välinvesterade pengar kan jag säga. Det är klart att man måste lära sig saker för att klara sig i livet och komma in på arbetsmarknaden.

Erik: Vad ska man göra för att bli rik?

Jobba. Läsa läxorna, lyssna på läraren och sen jobba hårt – om man nu har som mål att bli rik. Det finns många andra värden i livet också. Sen tror jag också att det är viktigt att göra något man brinner för och som man gillar.

Annons
Annons
Annons
Annons