Annons
X
Annons
X

Andersson: ”Boendet är redan lågt beskattat”

En sänkt reavinstskatt vid bostadsförsäljning ligger inte i korten, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

Av TT
Debatten om bostadspolitiken
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger i sin tur att hon tycker det skulle vara intressant att titta på konkreta förslag från regeringen i frågan, men sätter inte ned foten i sakfrågan.

När TT tar upp frågan med finansministern svarar hon att det inte ligger i korten.

– Jag ser inte att det finns några nya öppningar nu, nej.

Annons
X

– Vi diskuterade ju alla skatter som rör bostaden i samband med bostadssamtalen. Både reavinstskatten och ränteavdragen var ju uppe i de diskussionerna. Men där nådde vi ju inte fram och min bedömning är att det inte ligger i korten att nå någon överenskommelse.

Hon tillägger att det inte heller är aktuellt att sänka beskattningen på boende generellt.

– Vill man sänka någonstans måste man höja någon annanstans, för boendet är redan lågt beskattat jämfört med mycket annat.

En finansiering av sänkt reavinstskatt med en reduktion av ränteavdraget säger hon tvärt nej till, då det skulle gynna äldre hushåll där många redan tjänat stora pengar på sitt boende och samtidigt slå mot yngre hushåll med dyra nyköpta bostäder.

– Det skulle vara en väldigt konstig omfördelning mellan generationer, säger hon.

Biträdande finansminister Per Bolund (MP) bekräftar reformbehovet på bostadsmarknaden som partikollegan Peter Eriksson beskriver, trots att byggnivåerna har ökat till de högsta produktionsvolymerna på årtionden.

Men han trycker på behovet av en blocköverskridande samsyn i frågan.

– Vi är alltid beredda att föra samtal. Vi är en samarbetsregering och vår dörr står alltid öppen för att diskutera viktiga framtidsutmaningar. Bostadspolitiken är en sådan utmaning.

Regeringen har redan vidtagit särskilda åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, bland annat genom att göra regelverket för den som flyttar till en billigare bostad mer generöst. Dessutom har taket i uppskovet för reavinstbeskattningen tagits bort tillfälligt under fyra års tid.
Att sänka reavinstskatten från dagens 22 procent beräknas kosta uppemot en miljard kronor per procentenhet och år.
Källa: Finansdepartementet

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X