Annons
X
Annons
X

Anders Zorn får stor Parisutställning 2017

Konstmuseet Petit Palais i Paris tillägnar Anders Zorn en stor utställning hösten 2017. – Det är den första Zornutställningen i Paris sedan hans livstid, säger Johan Cederlund, museidirektör på Zornmuseet i Mora.

Av TT
(uppdaterad)
Anders Zorn i sin ateljé.
Anders Zorn i sin ateljé. Foto: TT

Utställningen, som öppnar den 15 september 2017 och sedan pågår i tre månader, är omfattande.

– Vi pratar om ett hundratal verk. Det handlar om oljemålningar, akvareller, etsningar, skulpturer, teckningar och fotografier, säger Johan Cederlund på Zornmuseet i Mora som tillsammans med Nationalmuseum i Stockholm står för huvuddelen av utlånen.

Anders Zorn var på sin tid en firad konstnär i Frankrike. På Världsutställningen i Paris 1889 tilldelades han den prestigefyllda utmärkelsen hederslegionen. Men sedan den Morabördige målaren dog 1920 har hans verk inte ställts ut i Paris.

Annons
X

– Det är rätt osannolikt eftersom han verkade i Paris i åtta år och gjorde karriär där, säger Johan Cederlund.

Intresset för skandinavisk konst i Frankrike har växt på senare tid. Under hösten har Anders Zorn varit ett av flera namn som ingått i utställningen "Ljus och stillhet" på Musée Toulouse-Lautrec i franska Albi.

2013 och 2014 lockade en större utställning om Anders Zorn närmare 100 000 besökare på Legion of Honor Fine Arts Museum i San Francisco.

Annons
Annons
X

Anders Zorn i sin ateljé.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X