Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Resa

Anders Ygemans bästa tips till San Sebastián

Foto: Eero Hannukainen/TT, Alamy

Politikern Anders Ygeman reser gärna till spanska San Sebastián där han äter 63-gradersägg, går längs med strandpromenaden och åker bergbana upp på Monte Igueldo.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 4 augusti 2019
Annons
Alamy
Foto: Alamy

Atari Gastroteka

Det här är en baskisk pinchoskrog som ligger vid trappan till basilikan Santa Maria del Coro. På kvällen lyser man upp basilikan vilket gör att det blir en riktigt mysig stämning på torget. Det sitter alltid folk i trappan och njuter av miljön. Hit går jag för att känna av folklivet och ta en fördrink ihop med lite pinchos. Jag är ett riktigt pinchos-fan.

Calle Mayor 18

Plaza de la Constitución

Foto: Alamy

Det här är ett rektangulärt stort torg, uppfört 1817, mitt i hjärtat av San Sebastiáns gamla stad. Står man mitt på torget och tittar upp mot de ljust gula husväggarna ser man att det ovanför balkongerna står olika nummer, denna plats var nämligen en tjurfäktningsarena förr i tiden. Balkongerna hyrdes ut som åskådarplatser, där man kunde stå och beskåda tjurfäktningen nere på torget. Numera är det ju bara ett vanligt torg, men numren har man behållit vilket gör att man känner historiens lätta vingslag. Själva restaurangerna på torget tycker jag man ska undvika, de är rätt turistiga.

Annons
Annons
Alamy
Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy
Alamy
Foto: Alamy

La Concha

Foto: Alamy

Det finns flera stränder i staden och den största (och mest populära) av dem är La Concha. Namnet betyder ”snäcka” på spanska och syftar på strandremsans form, den anses också vara en av världens vackraste stränder. Det här är en riktigt bred sandstrand som passar för både barnfamiljer och för dem som vill surfa. Vill du vara lite mer aktiv på semestern så finns det flera gym längs med stranden du kan träna på. Den populära strandpromenaden som löper längs med sidan av stranden är mycket trevlig att strosa på, gå gärna ut på piren för att se vågorna brytas.

Monte Igueldo

Foto: Alamy

Bredvid den mindre stranden, Ondarreta, ligger berget Monte Igueldo. Vid foten av berget kan man hoppa på en bergbana som tar besökare ända upp till toppen. Vägen dit är vacker, men utsikten högst upp är fantastisk. Man ser ut över hela staden och den kända strandpromenaden. Här uppe ligger också San Sebastiáns svar på New Yorks Coney Island, ett litet nöjesfält som byggdes 1913 och som fortfarande ser ut i princip som den gjorde då. Man får inte vara nervös om man ska åka attraktionerna, de ser rätt gamla ut.

Agorregi Jatetxea

Foto: Alamy

Den här restaurangen ligger lite off men är väldigt prisvärd. Här får man en avsmakningsmeny på fem, sex rätter med vin för bara 35 euro. Restaurangen har ingen Michelin-stjärna, men närapå. Inredningen är ren och modernistisk och det finns ett bra utsnitt av spännande matlagning på hög nivå. Jag och min fru åt bland annat 63-graders-ägg med smulor som stekts i chorizo-flott, det var riktigt hög klass på allt vi fick in.

Portuetxa kalea 14

Foto: Eero Hannukainen/TT, Alamy.

Annons