Annons

Anders Ydstedt: Ohållbar energiöverenskommelse

Lise Nordin (MP) energipolitisk talesperson, energiminister Ibrahim Baylan (S), Lars Hjälmered (M), energipolitisk talesperson, Rickard Nordin (C) energipolitisk talesperson, och Penilla Gunther (KD) energipolitisk talesperso, under en pressträff i Riksdagens presscenter i Stockholm. Energisamtalen mellan regeringen och oppositionen om en energiuppgörelse är klar.
Lise Nordin (MP) energipolitisk talesperson, energiminister Ibrahim Baylan (S), Lars Hjälmered (M), energipolitisk talesperson, Rickard Nordin (C) energipolitisk talesperson, och Penilla Gunther (KD) energipolitisk talesperso, under en pressträff i Riksdagens presscenter i Stockholm. Energisamtalen mellan regeringen och oppositionen om en energiuppgörelse är klar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Under strecket
Publicerad

I Stefan Löfvens första regeringsförklaring 2014 utlovades
en blocköverskridande överenskommelse om en långsiktigt hållbarenergiöverenskommelse. I fredags nådde regeringen sitt mål. Överenskommelsen uppnåddes genom att hålla industrin och de partier som vill bevara kärnkraften gisslan med hjälp av kraftigt höjd effektskatt på kärnkraft. Inför hotet om stängda kärnkraftverk och kraftiga protester från basindustrin tvingades partierna till förhandlingsbordet. Nu finns en överenskommelse som de fem medverkade partierna säger sig vara nöjda med.

Viktigast för Moderaterna är att effektskatten på kärnkraft ska sänkas redan 2017 och att den bortre parentesen för kärnkraften försvinner. Centern och Miljöpartiet har fått en utökad satsning på elcertifikat som kommer att driva på investeringar i ännu mer vind- och biokraftvärme. Socialdemokraterna har bevisat att de kan få fram blocköverskridande överenskommelser. Sänkningen av effektskatten ska finansieras med höjd elskatt för alla hushåll.

Annons
Annons
Annons