Annons
X
Annons
X

Anders Sundström stamgäst på SCA:s flygplan

Pressen ökar på Anders Sundström, ordförande i Swedbank och KF, och i fredags borttvingad från ordförandeposten i Folksam. SvD Näringsliv och N360 kan även nu avslöja att han flugit med SCA:s privatflygplan ett stort antal gånger, bland annat i samband med årliga jaktresor.

Anders Sundström, ordförande i Swedbank och KF samt avgående ordförande i Folksam.
Anders Sundström, ordförande i Swedbank och KF samt avgående ordförande i Folksam. Foto: PI FRISK

**Det handlar om ett tvåsiffrigt **antal tillfällen som Anders Sundström har varit passagerare ombord på SCA:s privatjet, enligt flera källor. Det gäller bland annat en resa från USA där Anders Sundström hoppade ombord på SCA-planet som skulle till Stockholm. Planet landade i Sverige tidigt på morgonen. På eftermiddagen klev Anders Sundström på samma plan igen för transport till en jakt i Skåne. Precis som på morgonens resa från USA var bland andra SCA:s vd Jan Johansson med på planet.

Enligt SvD Näringslivs och N360:s källor ska Anders Sundström ha varit en återkommande gäst på den skånska dovhjortsjakten och flugits dit i SCA:s flygplan flera år i rad. Ett år var bland andra SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf samt två barn till en högt uppsatt makthavare i Industrivärdensfären med på planet.

I samband med dessa resor har planet på hemvägen tvingats gå ned på Arlanda, eftersom Bromma stänger klockan 17 på lördagar. Dagen efter har det tomflugits till hemmabasen Bromma. Vid andra tillfällen har Anders Sundström bland annat rest inrikes med Jan Johansson och dennes fru, samt åkt till Östersund på jakt.

Annons
X

Uppgifterna kommer olägligt för Anders Sundström. Han är styrelseordförande i Swedbank, där han sedan 2009 varit vice ordförande. Swedbank är konkurrent till Handelsbanken som Industrivärden kontrollerar. Folksam och KF är utpräglade folkrörelsebolag med bland annat ambitiös miljöprofil och en image som knappast andas jaktresor i privatjet.

I Folksams styrelse sitter tunga fackföreningar som Kommunal, IF Metall och Unionen. Resvanorna kan också vara besvärande för Anders Sundströms politiska image. Det har tidigare avslöjats att han i samband med tumultet kring Håkan Juholt fick frågan om att ta över partiledarposten för socialdemokraterna, men tackat nej.

Anders Sundström och SCA:s vd Jan Johansson känner varandra mycket väl sedan lång tid tillbaka. I en intervju med Jan Johansson i Veckans Affärer 2007 nämns Anders Sundström som en del av Jan Johanssons ”järngäng”. Det var också Anders Sundström som rekryterade Jan Johansson som vd för gruvbolaget Boliden, varifrån han gick vidare till vd-posten på SCA.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  **När SvD kontaktar Anders Sundström **för att ställa frågor om resorna tar det ett antal timmar innan han återkommer. Andreas Jerat, presschef på Folksam, uppger att han bland annat sitter i möte om just flygresorna. När Anders Sundström hör av sig bekräftar han att han ”några” gånger flugit med SCA:s plan, men kan inte minnas alla.

  – Jag vill inte berätta det, det är du som måste berätta. Du har väl säkert det där eftersom du ringer och frågar. Jag har inte pappren framför mig, säger han.

  På fråga minns han dock resan från amerikanska Philadelphia.

  Hur kom det sig?

  – Jag var på ett jobb i USA och träffade Janne. Han erbjöd mig att åka med och det gjorde jag. Jag måste få kolla det men jag är ganska säker på att jag också har betalt för det.

  Hur mycket betalade du då?

  – Jag hade löst en biljett hem som jag sen gjorde mig av med. Den biljetten betalade jag. Så det är helt okontroversiellt.

  Senare vill Anders Sundström ändra sitt svar och uppger att Folksam debiterades för resan av SCA. Han svarar dock inte på frågan hur mycket.

  Har du flugit i samband med någon jakt?

  – Jag har deltagit i många jakter. Alltifrån med kungen till jaktkompisarna hemma i Siknäs. En del har varit privata, en del har varit i jobb. Hur jag har färdats vill jag inte gå in på, jag känner inte att jag har behov av att redovisa det.

  Men det kan ha hänt att du har åkt med SCA:s plan någon gång?

  – Jag vet inte. Jag kan inte svara på det. Du frågar om något som du tror att jag har på toppen av dagordningen. För mig är resandet är en del av mitt liv. Jag kanske har rest femhundra dagar de senaste fem åren.

  Om du blir erbjuden att flyga med, finns det en policy att du alltid betalar?

  **– **Ja, min grundinställning är… det kan ju vara en del av mitt tjänsteutövande. Jag kan inte svara generellt på frågan. Det finns folk som har till uppgift att hantera det, hos de som jag har flugit med och hos oss. Det är en svår fråga.

  Några dagar efter frågorna om flygresorna avslöjade Anders Sundström för SvD Näringsliv att han ämnar avgå som ordförande i Folksam till våren eftersom Finansinspektionen haft synpunkter på att rollen är svår att förena med ordförandeskapet i Swedbank. Det finns enligt Anders Sundström ingen koppling till hans resande.

  Annons
  Annons
  X

  Anders Sundström, ordförande i Swedbank och KF samt avgående ordförande i Folksam.

  Foto: PI FRISK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X