Annons
X
Annons
X

Anders Sundström sa nej

Anders Sundström fick, enligt Ekot och Aftonbladet frågan om han är intresserad av partiledarrollen. Han sa nej.

Carin Jämtin.

Carin Jämtin. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

Folksamchefen Anders Sundström, med flera statsrådsposter i bagaget, ska enligt källor till både Aftonbladet och Ekot i Sveriges Radio under helgen ha fått frågan om han är intresserad av partiledarposten. Enligt Aftonbladets källor var han den kandidat som höger och vänster i partiet kunde enas om, och han ska ha fått frågan av VU i går kväll.

Leif Pagrotsky var en av de första som lämnade Socialdemokraternas verkställande utskott och uppgav att det var avslutat.

– Nu fortsätter arbetet på annat håll, sade Pagrotsky.

Annons
X

Vid 14-tiden på måndagen talade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin med det samlade pressuppbådet.

– Stämningen är bra. Vi har inte beslutat någonting. Vi diskuterar processen nu. Sedan får vi komma in på namnen. I det läge vi är måste vi ha omsorg om processen. Det får inte gå så snabbt att vi riskerar att anklagas för att slarva bort det här. Det är därför det tar lite tid, säger LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin, när hon går ut från partihögkvaret på Sveavägen för att åka till Sveriges radio.

Hon tillbakavisar samtidigt Aftonbladets uppgifter i dag om att VU skulle ha röstat om Håkan Juholt.

– Det går inte till på det sättet, säger hon.

Ledamöterna i Socialdemokraternas verkställande utskott har i dag diskuterat processen med att utse en ny partiledare. När Carin Jämtin stannade till vid mediauppbådet på väg in till mötet sade hon att ett besked om hur processen kommer att gå till ska lämnas under dagen.

– Det finns flera personer som kandiderar till uppdraget, säger hon.

Jämtin säger också att hon har varit i kontakt med Håkan Juholt som ”mår bra” efter sin avgång i helgen.

Sundström själv säger genom sin pressekreterare att hans fokus, både nu och i framtiden, är att leda Folksam. Utöver det har han inga kommentarer.

Sven-Erik Österberg svarar svävande på frågan om han kandiderar till ordförandeposten. Han säger att han har ”svårt att se sig själv i den rollen”.

– Om jag säger nej kommer ni ändå bara säga att jag kommer ändra mig, säger han till den församlade presskåren.

Österberg medger, till skillnad från de övriga, att det diskuteras vem som ska efterträda Juholt.

– Ja det är klart att man har gjort. Jag tror alla vi ledamöter har funderat på namn sedan Håkan Juholt gav sitt besked i lördags.

Vilka namn är det som diskuteras?

– Det vill jag inte gå in på.

Leif Pagrotsky upprepade, på väg in till VU-mötet, att han inte heller den här gången kandiderar till partiledarposten.

– Det är likadant den här gången, säger han.

LO-basen Wanja Lundby-Wedin betonade vikten av att diskutera hur processen med att hitta en ny S-ledare ska gå till. På frågan om de pratar namn svarar hon.

– Nej, vi diskuterar inte namn. Vi tar det här naturligtvis på stort allvar. Då måste man hitta en process som verkligen håller i partiorganisationen.

Hur många är det som vill?

– Det har vi inte checkat av ännu, utan det handlar om vilken process vi ska ha.

Har du själv några favoritkandidater?

– Nej, det har jag inte.

Stefan Löfven, ordförande för IF Metall, fick på väg in till mötet frågan om han själv har en favorit till vem som ska ta över partiet.

– Ja, det har jag. Men vem det är tänker jag inte säga här, sade han.

Han upprepade att han själv inte kandiderar till partiledarposten.

Efter att Håkan Juholt meddelade sin avgång har flera lyft fram riksdagsledamoten och VU-ledamöten Mikael Damberg som tänkbar efterträdare som partiledare för Socialdemokraterna. Han säger att han inte kandiderar.

– Jag är ingen kandidat som ordförande för Socialdemokraterna. Jag tror att Socialdemokraterna behöver ett annat typ av ledarskap just nu, säger Mikael Damberg.

När VU-ledamoten Annelie Hulthén kommer till Sveavägen 68 på måndagsmorgonen säger hon att förhoppningen är att partistyrelsemötet tidigareläggs.

– Men som det ser ut nu så ligger det fast på fredag.

På frågan om någon ännu har blivit tillfrågad om sitt intresse för att ta över ledarrollen blir svaret nej.

Anders Lago sitter i Socialdemokraternas partistyrelse. Han var kommunstyrelsens ordförande i Södertälje mellan 1998 och 2011 och sitter idag som ordförande i HSB. På frågan i SVT:s Gomorron Sverige på måndagsmorgonen om hur processen för att hitta en ny partiledare fortlöper säger han att det kan vara klart så snart som inom en vecka.

När SvD ringer upp Anders Lago efter sändningen uttrycker han sig emellertid lite mer försiktigt.

– Nu pågår en diskussion i VU och så småningom partistyrelsen om processen kring det här. Min bild är att det vore bra med en förhållandevis snabb process. Sedan om det blir en vecka får vi se, säger han.

Sent i går kväll lämnade partisekreterare Carin Jämtin det pågående VU-mötet för att vara med i SVT:s Agenda. Där ville hon inte svara på hur lång tid det kan ta att välja en ny partiledare.

– Det kan ta veckor eller månader eller gå snabbare. Nästa ordinarie partistyrelsemöte är på fredag. Vi får se om det är klart tills dess, sade Jämtin.

Anders Lago vill ogärna svara på frågan om han själv kan tänka sig att ta över partiledarrollen.

– Jag har inga kommentarer till det. Det blir en märklig situation över alla som ska säga ja eller nej. Låt oss nu diskutera färdigt processen och ta ett steg i taget, säger han.

Läs mer:

LÄS MER: Juholt: Jag avgår som partiledare

LÄS MER: Kommentarer Reinfeldt: Tack för samarbetet

LÄS MER: Jämtin: Juholt fattade beslutet själv

svd.se

Annons
Annons
X

Carin Jämtin.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 2

Anders Lago.

Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X