Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Carolina Neurath: Anders Sundström och den ryggradslösa styrelsen

Turbulensen i Swedbank

Styrelsen i Swedbank valde att sparka vd:n på dagen i början av veckan – utan att riktigt veta varför. Bara ordförande hade hela bilden. Det väcker nya frågor om ledarskapet i bankens högsta ansvariga organ och om en ryggradslös styrelse.

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank håller presskonferens med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger.

Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank håller presskonferens med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Hösten 2008 när Lehman Brothers föll rådde kaos inne på Swedbank. Precis som i dag. Då meddelades det att Michael Wolf, dåvarande vd för inkassobolaget Intrum Justitia, skulle bli vd för banken. Uppdraget från styrelsen var tydligt: att återupprätta bolagets sargade förtroende.

Det lyckades han med, delvis med hjälp av god tajming. Det tog några år att bygga upp förtroendekapitalet för banken igen. Men bara ett par dagar att rasera det.

Vem som är störst skurk i den nya Swedbank-härvan är fortfarande oklart. När Michael Wolf i tisdags fick sparken lämnades en mängd frågetecken i luften. ”Vi vill framför allt bygga ett nytt ledarskap”, sa ordförande Anders Sundström då.

Annons
X

Han nämnde digitalisering och bristande kundnöjdhet som skäl till att styrelsen nu ger Wolf sparken. Vi var nog många som tänkte samma sak: det stämmer inte. Det kan inte vara det enda skälet till att så snabbt och plötsligt peta en vd på dagen.

Ingen enig styrelse inser över en natt att det vore trevligt med mer fokus på digitalisering och kunder. De märkliga svaren som gavs öppnade upp för nya spekulationer. Framför allt låg det nära till hands att tro att de omtalade fastighetsaffärerna, som några direktörer ägnat sig åt, skulle kunna vara ett skäl till det plötsliga avskedet. Och att Sundström ville passa på att offra Wolf innan Finansinspektionen (FI) kom med något besked. Om FI hittar felaktigheter i sin utredning av bankens fastighetsaffärer kan straffavgiften uppgå till som mest 5,5 miljarder kronor. Nästan halva bankens planerade utdelning.

Men på fredagen kom alltså nya uppgifter som förklaring till Wolfs sorti: Swedbank har anmält ett antal ospecificerade affärer till Finansinspektionen, efter att ha hittat transaktioner som kan antas utgöra brott. Det har i sin tur gjort att Wolf har polisanmälts genom en anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

Har Michael Wolf begått brott är det naturligtvis oerhört allvarligt. Det här var i så fall det riktiga skälet till att styrelsen så plötsligt lät sin vd gå på dagen. Men under presskonferensen framgick det att styrelsen inte ens var informerad av brottsmisstankarna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I en sund styrelse med högt i tak borde någon rimligen ha ställt frågan: varför så bråttom? De flesta styrelsemedlemmar höll säkert med om att ett nytt ledarskap var nödvändigt i banken, men de borde också ha ansett att det vore bra att göra sortin under ordnade former. Förslagsvis genom att först ha hittat en efterträdare att presentera.

  Det borde rimligtvis ha varit fullt av frågor på det extrainkallade styrelsemötet där det klubbades att sparka Wolf.

  Antingen indikerade Anders Sundström till styrelsen att Wolf var brottsmisstänkt, trots att det enligt honom själv skulle bryta mot regler. Eller så är det en styrelse utan ryggrad och med en så auktoritär ledare att ingen ifrågasätter honom. Ingen av alternativen är särskilt bra. Och störst förlorare på hela den här härvan är banken.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf

  Annons

  Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank håller presskonferens med sina två advokater Hans Strandberg och Olle Kullinger.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 2
  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X