Annons

Anders Petersen ser ett helt ohippt Stockholm

De senaste fyra åren har Anders Petersen fotograferat till den utställning som nu visas på Liljevalchs konsthall i Stockholm.
De senaste fyra åren har Anders Petersen fotograferat till den utställning som nu visas på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Både hos prinsessan Victoria på Nobelfesten och hos Kråkan, en sliten kompis från förr, är det vardagliga och mänskliga motiv som fotografen Anders Petersen vill fånga.

– Jag tycker om det som förenar oss. Det är mitt fundament, säger han.

Erika Josefsson / TT
Publicerad

Efter Rom, London, Värmland och Venedig har han nu för första gången på allvar skildrat sin hemstad, Stockholm. Hemmablind och något äldre än förr fick Anders Petersen vara sträng och ge sig själv uppdrag, berättar han: "du måste göra det här nu".

Ändå omfattar utställningen på Liljevalchs konsthall i Stockholm minst 500 helt nya bilder, vilket han uppskattar till blott tio procent av alla dem som han faktiskt har tagit.

"Danderyd 2018". Anders Petersen var med under en förlossning. Pressbild.

Foto: Andes Petersen Bild 1 av 4

"Rinkeby 2017". Anders Petersen har förevigt några killar som slutar skolan. Pressbild.

Foto: Andes Petersen Bild 2 av 4

Fotografiska visade 2014 en retrospektiv med Anders Petersens bilder. På Liljevalchs visas i stället minst 500 nytagna bilder från Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 4

"Luciafest på Moonshine, Farsta 2015". Pressbild.

Foto: Anders Petersen Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons