Annons

Anders Olsson: Vi har varit i underläge

Akademiens ständige sekreterare är "enormt lättad" över beskedet om att man får dela ut Nobelpriset i litteratur i år.
Akademiens ständige sekreterare är "enormt lättad" över beskedet om att man får dela ut Nobelpriset i litteratur i år. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det har gnisslat rejält i samspelet mellan Nobelstiftelsen och Svenska Akademien. Men Anders Olsson, ständig sekreterare i Akademien, nöjer sig med att beskriva tonläget i de utdragna diskussionerna som "ett skorr".

– Vi har varit i underläge medan Nobelstiftelsen har haft opinionen med sig, säger han till TT.

Under strecket
Sara Ullberg / TT
Publicerad

Anders Olsson beskriver tonläget mellan Akademien och Nobelstiftelsen som "ett skorr". "Vi har varit i underläge", konstaterar han.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Anders Olsson, ständig sekreterare i Svenska Akademien, är glad över beskedet om Nobelpriset. "Jag inser att det tar lång tid att läka alla sår och återuppbygga förtroendet fullt ut. Det kanske tar flera år", säger han.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 2

Nobelstiftelsen har suttit med trumf på hand i förhandlingarna med Svenska Akademien. Skandalen kring kulturprofilen och det bristande förtroendet för Akademien har gjort att man kunnat ställa höga krav på institutionen.

– Det var en lång lista på önskemål som vi var tvungna att gå till mötes. Men jag tror inte att så mycket återstår längre, säger Anders Olsson.

Annons
Annons
Annons