Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Anders Hansen: ”Att skvallra handlar om överlevnad”

Anders Hansen om nya tv-serien, våra sociala hjärnor och varför han inte vill kallas självhjälpsguru.

Text: SvD Perfect Guide - 3 januari 2020
Annons

Det råder Anders Hansen-feber i Sverige. Vi läser hans böcker, lyssnar på hans Sommar i P1 och tittar på hans nya Svt-program Din hjärna. En grundpremiss för att förstå läkaren och psykiatrikern Anders Hansen är att den 1,3 kilo tunga klumpen vi kallar hjärna inte är helt kalibrerad efter vår samtid.

– Det stämmer, när det gäller våra hjärnor måste man hålla i tanken att människan levt under 200 000 år. Industrialism, internet och mobiltelefoner har bara funnits en liten, liten del av den tiden.

Ett av avsnitten handlar om den sociala hjärnan. 80 procent av tiden använder vi våra hjärnor till att tänka på oss själva eller andra människor. Många älskar att skvallra, och allra roligast är det när innehållet är komprometterande. Varför är det egentligen roligare att prata om att Anders blivit berusad på en firmafest än att han fått ett pris från Harvard?

– I grunden är det en överlevnadsinstinkt. Hjärnan vill förstå vilka personer som bör hållas på avstånd. Att bli ihjälslagen av en annan människa var en av de absolut vanligaste dödsorsakerna förr.

Annons
Annons

I programserien möter Hansen bland annat den brittiske antropologen Robin Dunbar.

– Dunbar kom fram till att ju tjockare neocortex – den yttersta delen av hjärnbarken – ett djur har, desto fler nära sociala relationer klarar det att upprätthålla. Schimpanser kan exempelvis hålla koll på 25–30 stycken, medan vi människor kan hantera ungefär 150 sociala relationer. Det kallas Dunbars tal. Det där ser man på allt från jägarsamhällen och medeltida byar till militära kompanier och det svenska skatteverket. Om grupperna växer sig större än 150 personer blir det svårhanterligt för oss människor.

Och de som inte har 150 relationer? 14 procent av alla svenskar känner sig ensamma.
– Ja, ensamhet är ett folkhälsoproblem. I Storbritannien har man en ensamhetsminister för att hantera det. När vi blir ofrivilligt isolerade aktiveras samma del av hjärnan som när vi drabbas av fysisk smärta. Själva poängen med smärta är att vi ska undvika att skada oss igen.

Så hjärnan signalerar att vi bör skaffa vänner?
– Exakt, den säger åt oss att undvika ensamhet eftersom det tidigare inneburit undergång. Vi kunde inte överleva utan hjälp från gruppen. Och att vara ensam under längre tid drar igång stressystemet och står det på för länge riskerar man att bli sjuk.

Kan det bli en bok om att bra sociala samkväm har samma mentala fördelar som ett löppass?
– Absolut inte, eftersom det saknas vetenskapliga belägg för det. Någon skrev att jag är en motionshysteriker, men jag har aldrig velat förklara hur människor bör leva sina liv. Jag pekar bara på forskning som finns. Hans Rosling pratade med mig om ansvaret som kommer av att ha mångas öron. Mitt sommarprogram har hörts av tre miljoner människor. 12 procent av alla vuxna svenskar äter antidepressiva. Om bara några av de lyssnarna får för sig att sluta med sina mediciner och börja jogga istället, utan att rådfråga läkare, skulle jag riskera människoliv. Det går inte. Därför vill jag aldrig kallas för självhjälpsguru.

Din hjärna sänds på måndagar och finns alltid på Svt play.

Annons