Annons
X
Annons
X

Anders Eklund får livstid

Domen har fallit för Anders Eklund. Straffet blir livstids fängelse.

[object Object]
Pernilla Hellgren Foto: PASSFOTO

Falu tingsrätt meddelande i dag domen som alla hade väntat sig.

Anders Eklund döms till livstid för mord på Pernilla Hellgren och Engla Höglund. Eklund döms också för grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt och barnpornografibrott.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Totalt åläggs Eklund 860 000 kronor i skadestånd till målsägandena för psykiskt lidande. Skadeståndsbeloppen blir 75 000 kronor, i något fall 50 000 kronor, vilket är lägre än vad som yrkats. Skälet är att nuvarande praxis inte ger utrymme för högre belopp.

  Annons
  X

  Engla Höglunds mamma och syster får drygt 285 000 kronor i skadestånd.

  Eklund blir kvar i häktet. Tingsrätten konstaterar att Anders Eklund erkänt gärningarna och att erkännandena stöds av en entydig utredning.

  Falu tingsrätt instämmer i åklagarnas bedömning att båda morden var för sig förtjänar livstids fängelse. ”I båda fallen har morden föregåtts av grova sexuella övergrepp och dödandet har uppenbarligen varit ett led i Anders Eklunds strävanden att undgå ansvar för dessa övergrepp. Offren har i båda fallen varit fysiskt underlägsna och i praktiken helt försvarslösa personer, i det ena fallet ett barn”, står det i domen.

  – Självklart är vi nöjda med domen, både att våldtäkterna döms separat och att båda morden förtjänar livstid. Det var den uppfattning vi hade, säger Patrik Säflund, vice chefsåklagare som haft hand om Engla-fallet, till TT.

  Annons
  Annons
  X

  Pernilla Hellgren

  Foto: PASSFOTO Bild 1 av 2

  Engla Höglund

  Foto: POLISEN Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X