Bläck eller blodAnders Ekborg lyfter ösigt klassdrama

Lina Englund och Anders Ekborg i ”Bläck eller blod”.
Lina Englund och Anders Ekborg i ”Bläck eller blod”. Foto: Markus Gårder

En oblyg korsning av proggigt 1970-tal och lite ”Kristina från Duvemåla”, kryddad med en dos studentspex – så kan man karakterisera den nya musikalen ”Bläck eller blod” om upplysningsmannen Rutger Macklean.

Under strecket
Publicerad
Annons

Friherren och riksdagsmannen Rutger Macklean, som under sent 1700-tal reformerade jordbruket kring sitt skånska slott Svaneholm, var huvudperson i en TV-serie på 1990-talet. Nu har han inspirerat musikalfabrikörerna Erik Norberg och Alexander Öberg till en rejäl storsatsning. Macklean var en intressant person i tiden för franska revolutionen och mordet på Gustav III. Han var engagerad republikan i upplysningens anda, grundade skolor långt före folkskolans införande och skrev förslag till en ny frihetlig grundlag.

Hans kungauppror var inte våldsamt, han ville bruka pennan, inte svärdet; bläck hellre än blod. Men fick bevittna hur upproriska Skånebönder brutalt besegrades. Norberg/Öberg spetsar klasskonflikterna med kärleksförvecklingar mellan Macklean, pigan Kajsa och skolläraren Samuel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons