Annons
X
Annons
X

Anders Carlberg har avlidit

Anders Carlberg, grundare till och tidigare vd för Fryshuset i Stockholm avled på lördagen efter en tids sjukdom. Nu hyllas Carlberg både på sociala medier och bland de personer som kände honom. ”Borde ha en staty i Hammarbyhamnen efter karln”, twittrar artisten Petter.

[object Object]
Anders Carlberg Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Anders Carlberg blev 69 år. På sin hemsida skriver Fryshuset att han tidigt på lördagsmorgonen somnade in efter en tids sjukdom.

”Anders stod alltid på de utsattas sida och såg kraften hos unga. Han slutade aldrig tro på att kraften som finns inom oss kan bli konstruktiv och positiv hos alla om den bara får möjlighet att riktas åt rätt håll”, skriver Fryshuset och fortsätter:

”Anders lämnar ett stort tomrum efter sig. I värmen efter honom blir det allas vår uppgift att fortsätta tydliggöra människors likavärde och fortsätta arbetet med att inkludera de människor som idag står utanför vårt samhälle.”

Annons
X

En av dem som jobbat nära Anders Carlberg är Kristina Axén Olin, tidigare borgarråd i Stockholm och nu ordförande för Nattvandrarna och Surfa lugnt.

– Han har betytt så oerhört mycket för tiotusentals ungdomar. Det är ett fruktansvärt besked som många unga idag möts av. Han var en enorm förebild, en ambassdör för hur man i den bästa av världar önskar att människan var. Han hade ett otroligt stort hjärta, säger hon till SvD.se.

Anders Carlberg grundade Fryshuset 1984 och har bland annat belönats med S:t Eriksmedaljen. Han var också en aktiv debattör i bland annat ungdomsfrågor.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Anders stod alltid på de utsattas sida och såg kraften hos unga. Han slutade aldrig tro på att kraften som finns inom oss kan bli konstruktiv och positiv hos alla om den bara får möjlighet att riktas åt rätt håll”, står det på hemsidan.

  På sociala medier som Twitter sprids nu minnesorden efter Anders Carlberg.

  ”Tänk på hur många Anders Carlberg egentligen har räddat. Borde ha en staty i Hammarbyhamnen efter karln. Alla var välkomna enligt AC”, skriver till exempel artisten Petter. Han minns Anders Carlberg som en person som aldrig kändes rädd.

  ”Eftersom jag anser mig själv vara en del av Fryshuset och en produkt av dess inverkan på ungdomar i Storstockholm när jag växte upp så skulle jag nog vilja säga att Anders Carlberg alltid känts som det heliga fundamentet i Fryshusets aktiviteter. Han kändes aldrig rädd för någon och tog alltid en kamp för de som behövde stöd och hjälp”, skriver Petter i ett mejl till SvD.se och fortsätter:

  ”För att hedra honom och hans livsverk måste verksamheten fortsätta och utvecklas ännu mer. Jag skulle vilja se ett Fryshuset i varje stad i Sverige.

  Även Paolo Roberto har idag twittrat:

  ”Anders Carlberg har avlidit. En stor man med mycket mod och ett stort hjärta. Han har hjälp många inklusive mig. Så tack och vila i frid”.

  Och M. Sakarias från rapduon Lorentz & Sakarias twittrar:

  ”Vila i frid Anders Carlberg! Vet inte riktigt vem jag hade varit utan gamla och nya fryshuset.”

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Anders Carlberg

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X