Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Anders Borgs nya spritgroda

Spritskatten höjs igen, meddelade Anders Borg i veckan. Den halvliter öl som sedan årsskiftet (då den senaste höjningen trädde i kraft) kostar 16 kronor kommer snart att kosta 16,29 kronor. Höjningen ligger helt i linje med Borgs klassiska devis ”Folk ska arbeta, inte supa”, men väckte ändå en del oro. Smugglingen kan öka. I en debatt om frågan kunde man i dagarna höra att den risken var försumbar. Skattehöjningstakten är nämligen så låg, menade debattören, att konsumenterna hinner vänja sig vid priserna och aldrig kommer att uppleva någon prischock som kan ge upphov till nya konsumtionsmönster – allt i enlighet med principen om grodan som kokas i långsamt uppvärmt vatten.

Det finns ett par problem med det resonemanget. Det var på artonhundratalet som vetenskapsmän som Goltz, Heinzmann och Fratscher experimenterade på grodor i kokande vatten. Efter det låg forskningen en smula i träda. Modern zoologi har däremot fastställt vid vilka temperaturer som grodor börjar bli oroliga. Höjer man temperaturen med en grad per minut kommer grodan att bli allt mer aktiv i sina försök att ta sig ur grytan, vet vi nu.

Så har också skett. Alla som någon gång har varit på Bordershop i Tyskland har sett. Varje dag, varje timme, kommer det mängder av män med skåpbilar. Deras tatueringar och allmänna hållning antyder att de inte planerar för bröllop. Transporterna går till en parkering nära din skola.

Annons
X

Tullens beslag de senaste åren har också varit enorma.

I själva verket är en alltmer lönsam införsel av sprit och tobak en viktig del i affärsmodellen för den grova organiserade brottsligheten. Sedan alliansens tillträde har punktskatten på alkohol höjts med mer än 25 procent. Det är inte så många kronor för den som köper en vinare i veckan. Men det saknar inte betydelse för marginalerna i ett kriminellt nätverk som handlar med lastpallar.

Av den sprit som dricks i Sverige i dag, har mindre än hälften sålts genom Systembolaget. I sig är det inget problem – Systembolaget borde snarast avskaffas – men det farliga är när alkoholskatten gynnar uppkomsten av kriminella strukturer. När gängen väl är etablerade är vägen fri för annan smuggling och annan brottslighet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förresten. Inte ens om man väljer att tro på myten om den långsamt kokande grodan går det särskilt bra. Grodan dör ju, precis som vilket överbelastat skatteunderlag som helst. Det borde Anders Borg tänka på.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X