Annons
X
Annons
X

Anders Borg: ”Vi kan ta en del av äran”

Finansminister Anders Borg gläds över tillväxtsiffrorna.

– Det här är en stark återhämtning, säger han, och konstaterar att Sverige har den allra högsta tillväxten i Europa och till och med ligger på en högre nivå än USA.

Av TT

Finansministern vill dock vara försiktig med att spå hur regeringen kommer att revidera sina egna beräkningar.

– Men det är tveklöst så att vi hade räknat med 0,8 procent. Och nu landade det på 3 procent. Det ger en tydlig riktning för hur revideringen kommer att gå.

Anders Borg tycker att regeringen kan ta åt sig en del av äran för att svensk ekonomi nu ser ljus ut.

Annons
X

– Vi har fört den mest expansiva politiken utan att se stigande räntor och då tycker jag att vi kan ta åt oss en del av äran, säger finansministern.

Han menar att det nu är viktigt att se till att tillväxten också ger utdelning i form av mer jobb.

– Vi måste stärka arbetsmarknaden så att vi faktiskt får mer sysselsatta.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros håller inte med om att regeringen kan ta åt sig en del av äran för att det nu ljusnar för svensk ekonomi.

  ”Utvecklingen på arbetsmarknaden är fortsatt mycket bekymmersam. Sverige har massarbetslöshet och långtidsarbetslösheten ökar med cirka 140 personer per dag”, kommenterar Östros skriftligen och fortsätter:

  ”Den borgerliga regeringens nedskärningar inom den aktiva arbetsmarknadspolitiken och den ensidiga fokuseringen på coachning har försämrat utvecklingen. Trots rekryteringsbehov hittar inte företagen rätt kompetens.”

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X