Annons
X
Annons
X

Anders Borg: ”Afrika är det nya Kina”

Lusaka, Zambia. Sju av världens tio snabbast växande ekonomier finns i Afrika. Det är därför finansminister Anders Borg har besökt tre afrikanska länder under sex dagar och träffat ministerkolleger, centralbankschefer och svenska företag.

Efter de asiatiska tigerekonomierna verkar det nu vara dags för de afrikanska.

– Afrika är det nya Kina, säger Anders Borg till SvD Näringsliv i den lummiga trädgården vid den svenska ambassadören Lena Nordströms residens på Leopards Lane i Lusaka i Zambia.

– Inom tio år kommer Afrika att ha fler invånare än Kina omkring 1,5 miljard människor och väldigt många är unga, under 25 år.

Annons
X

Finansministern är övertygad om att det nya ekonomiska undret kommer från Afrika, och han är inte ensam.

LÄS MER
Borg ”mycket glad” när kronan försvagas.

Internationella valutafonden IMF spår att Afrika söder om Sahara får en BNP-tillväxt på 5,5 procent i år. Zambia och Uganda hade 6 procents BNP-tillväxt förra året.

Södra Afrika har de senaste tio åren haft en genomsnittlig årlig tillväxt på 5 procent eller mer. Så hög tillväxt så många år i rad har regionen aldrig tidigare haft. Undantaget var 2009 när globala finanskrisen slog till och tillväxten landade på 2,9 procent.

Samtidigt låg inflationen i Zambia förra året på 9 procent.

– Men det är ok, så länge det inte är tvåsiffrigt säger Anders Borg, som träffar SvD Näringsliv mellan intervjuer med det zambiska statliga tv-bolaget ZNBC och de två dominerande zambiska tidningarna The Post och Times of Zambia.

– De här länderna har en oerhört stor potential, fortsätter Anders Borg, företagen växer, exporten ökar och Europa måste jobba med Afrika som vi jobbat med Kina och de andra asiatiska länderna.

– Men vi måste arbeta för demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Det måste finnas en miljö här som fungerar för svenska företag, så att de kan investera och arbeta här.

LÄS MER:
Berkeley-professor sågar Anders Borg

Den här gången besökte Anders Borg tre länder: Zambia, Tanzania och Sydafrika. Alla är länder som har gamla relationer till Sverige. Anders Borg har hunnit med att träffa fyra ministrar, tre centralbankschefer, besökt tre svenska företag, deltagit i seminarier och haft föreläsningar.

– Det här är mitt första besök som minister i Afrika och jag måste lära mig mer. I många av länderna råder en plågsam fattigdom, det måste man komma till rätta med, säger Anders Borg i trädgården på Leopards Lane.

– Regeringarna måste investera där de flesta människor bor, tillväxten på landsbygden i länder som Tanzania och Zambia måste öka ordentligt. Infrastrukturen måste förbättras, vägarna måste bli bättre, järnvägar måste byggas.

Det finns flera stora svenska företag i de här länderna – som
Atlas Copco,
Ericsson,
Sandvik och
Scania.

Telekom är en framtidsbransch även här, i Tanzania har antalet mobiltelefoner på några få år ökat från några hundra tusen till 7 miljoner idag.

LÄS MER
Anders Borg korad till EU:s främste finansminister.

Den svenska exporten till Zambia uppgick till nära 480 miljoner förra året, varav 464 miljoner var maskiner och verktyg till framför allt koppargruvorna.

– Det finns mycket mer att utveckla, säger Anders Borg. Så tror man till exempel att bara 10 procent av råvarorna i Afrika har upptäckts.

Frågor om Moderaternas syn på biståndspolitiken och förändringar vill Borg inte riktigt svara på, men slår fast:

– Enprocentsmålet ligger kvar och vi ska ha en stark och vettig biståndspolitik. Men det är klart att på sikt kommer de här länderna att klara sig själva, säger Anders Borg och kliver iväg tvärs över gräsmattan till nästa intervju.

Sveriges ambassadör Lena Nordström:

– Det finns onekligen en stor potential i det här landet, men regeringens stora utmaning är att majoriteten av människorna måste få det bättre när ekonomin är så stark. I dag betraktas 60 procent som fattiga, den siffran måste sänkas, säger hon.

QUIZ
Har du koll på de svenska finansministrarna?

Janne Andersson

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X