Annons

Anders Åslund: Nord Stream 2 måste stoppas

Om regeringen vill respektera EU:s energiunion bör den medverka till att stoppa Gazproms planer på en andra rysk gasledning i Östersjön, anser Anders Åslund.

Under strecket
Publicerad

Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel (S) är anhängare av Gazproms gasledning Nord Stream 2, här föremål för en demonstration i annat sammanhang.

Foto: RAINER JENSEN / DPA

Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel (S) är anhängare av Gazproms gasledning Nord Stream 2, här föremål för en demonstration i annat sammanhang.

Foto: RAINER JENSEN / DPA
Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel (S) är anhängare av Gazproms gasledning Nord Stream 2, här föremål för en demonstration i annat sammanhang.
Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel (S) är anhängare av Gazproms gasledning Nord Stream 2, här föremål för en demonstration i annat sammanhang. Foto: RAINER JENSEN / DPA

I juni förra året överraskade Gazprom och fem stora europeiska energiföretag med att deklarera att de avsåg att bygga en andra gasledning, Nord Stream 2, från Ryssland till Tyskland genom Östersjön. Dess kapacitet skulle vara så stor att all Rysslands nuvarande export till centrala Europa skulle kunna gå genom Nord Stream 1 och 2.

Allting är fel med detta projekt. Det är ett frontalangrepp på EU:s energipolitik, därför måste det stoppas. Det strider mot varje element av den europeiska energiunionen, den nuvarande kommissionens viktigaste projekt.

Den europiska marknaden är mättad med energi, särskilt gas, eftersom Europa har sparat energi så framgångsrikt. Från 2004 till 2014 sjönk EU:s gaskonsumtion med hela 21 procent. Efter Parisöverenskommelsen lär fallet fortsätta. Statoil kompenserar ensamt för minskad gasproduktion i Holland och Storbritannien.

Annons
Annons

Bara hälften av Gazproms rörledningar till Europa utnyttjas och det gäller även Nord Stream 1. Varför bygga mer när stor överkapacitet råder? Svaret är att ryska och tyska intressenter vill monopolisera Rysslands gastransit till Europa och eliminera all transit genom Ukraina.

Energiunionen avses garantera säkra gasleveranser till Europa eftersom Gazprom av politiska skäl stoppade sina leveranser till Europa i januari 2006 och januari 2009 till hela 16 länder. Gazprom har stor överkapacitet i sin produktion, men kan inte sälja denna eftersom företaget har ett välförtjänt rykte som en notoriskt opålitlig leverantör. Därför bör Gazproms roll begränsas, inte vidgas.

Energiunionen syftar till diversifiering av transportvägar och leverantörer. Nord Stream 2 avser tvärtom att koncentrera nästan alla ryska gasleveranser till Europa till en rörledning. EU:s energikommissionär Arias Canete har poängterat att Nord Stream 2 skulle ”öka Europas beroende av en leverantör” och ”öka Europas beroende av en rutt.”

För att stärka leveranssäkerheten vill EU också uppmuntra leveranser av mer flytande naturgas (LNG) eftersom LNG erbjuder mycket mer flexibilitet. EU har nu stor överkapacitet av LNG-terminaler och marknadspriserna på gas har fallit med tillgången på LNG även om LNG-köpen stagnerat på senare år. Litauen är det senaste exemplet, där Gazprom skurit sina priser drastiskt efter att Litauen byggt en LNG-terminal.

EU:s tredje energipaket från 2009 avser att separera transport från produktion och försäljning av energi för att skapa en verklig energimarknad. Vilken juridisk form Nord Stream 2 än kommer att få är dess uppenbara avsikt att ge Gazprom och dess fem EU-vänner oligopolistisk kontroll över gasmarknaden i Europas hjärta. Europas konsumenter kommer att lida av högre gaspriser, mindre säkerhet, sämre service, och färre innovationer.

Annons
Annons

Gazprom har förmodligen varit den värste förbrytaren mot EU:s konkurrensregler, men hittills har Europakommissionen varit alltför svag för att kunna bestraffa Gazprom för dess grova prisdiskriminering och förbud mot återförsäljning av gas över gränserna.

Det handlar inte om ett vanligt statsbolag. I Östeuropa har Gazprom verkat för den ryska statens geopolitiska mål och skurit av leveranser eller satt politiskt motiverade skyhöga priser närhelst Kreml opponerat sig mot något land. Kremls geopolitiska mål med Nord Stream 2 är uppenbarligen att binda Tyskland till Ryssland och försvaga EU.

Tysklands socialdemokratiske vicekansler Sigmar Gabriel är den politiska sponsorn för Nord Stream. Vid ett möte med Vladimir Putin i Kreml den 28 oktober citerade Kreml honom: ”Det viktigaste i juridiska frågor är att vi strävar efter att detta förblir inom de tyska myndigheternas auktoritet.” Detta låter som ett medvetet sabotage av EU:s energiunion och EU självt i konspiration med Kreml.

Gazprom är sannolikt det mest skandalomsusade företaget i världen. De ryska liberala oppositionsledarna Boris Nemtsov och Vladimir Milov anklagade den ryska statsledningen med vänner för att ha tappat Gazprom på 60 miljarder dollar. Sedan mördades Nemtsov utanför Kreml i februari 2015.

Om Gazprom vore ett mindre företag skulle det anklagas för penningtvätt och bannlysas av anständiga banker. Dess aktieägare har förklarat vad de tycker genom att sälja Gazproms aktier. Företagets marknadsvärde har fallit från 369 miljarder dollar i maj 2008 till nuvarande 45.

Annons
Annons

Även om gas är renare än kol är det ändå en kolprodukt, och EU minskar framgångsrikt utsläppen av koldioxid. Om marknadsfientliga nationella energiföretag fick stärka sin ställning skulle det hejda utvecklingen av små innovativa energiföretag.

Slutligen skulle Nord Stream 2 beröva Ukraina cirka två miljarder dollar per år i inkomster av gastransit från Ryssland. Det vore kanske bäst för Ukraina att slippa beröring med denna farliga härd av korruption och utrikespolitisk aggression, men det bästa vore om EU tvingade Gazprom att lyda utländska lagar.

Gazprom kan vara världens mest misskötta stora företag. Det har spelat bort den kinesiska och ukrainska marknaden och håller nu på att förlora den turkiska marknaden. Europa förblir Gazproms enda stora gasmarknad, vilket innebär att EU kan sätta upp villkor.

Dagens situation är helt annorlunda än när tillstånd gavs att bygga Nord Stream 1. Världsmarknaden är övermättad med gas, vars marknadspris fallit med nära hälften på två år, och de amerikanska priserna är mindre än hälften av de europeiska.

Gazproms kriminalitet och geopolitiska aggression är nu helt uppenbar. EU bedriver äntligen ett konkurrensfall mot Gazprom, och EU har anammat både det tredje energipaketet och energiunionen. Europakommissionen har protesterat mot Nord Stream 2. Så har även tio östliga EU-medlemmar och Italien.

Den svenska regeringen bör göra gemensam sak med övriga europeiska länder mot Nord Stream 2. Detta är inte bara en miljöfråga utan en attack mot EU:s energipolitik, EU självt och ett säkerhetspolitiskt hot.

Anders Åslund är professor i internationell ekonomi vid Atlantic Council i Washington.

Redaktionens tittartips! Tisdag kväll kl 22:00 visar SVT1 första delen av den tysk-amerikanska serien Deutschland -83 om Stasi-spionen Rainer Rupp som infiltrerade Natos högkvarter i Bryssel 1977-1989.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons