Annons
Recension

Ömsesidig hjälpAnarkismen har en del att lära oss om klimathotet

USA i Augusti 2017. Efter orkanen Harvey vadar evakuerade nedför en översvämmad del av vägen Interstate 610.
USA i Augusti 2017. Efter orkanen Harvey vadar evakuerade nedför en översvämmad del av vägen Interstate 610. Foto: David J. Phillip/TT

Eldflugor som samarbetar överlever naturkatastrofer bättre än människor (som inte gör det). Och tom konsumtion skapar en ond cirkel av arbete för sakens skull. Två av anarkismens klassiker, som nu kommer ut i nyöversättning, ger värdefulla perspektiv på såväl klimathotet som medborgarlön.

Publicerad

En bild från orkanen Harveys översvämmade Houston har bitit sig fast: de flytande öarna utgjorda av tusentals eldmyror som överlever genom att bokstavligt talat hålla ihop, skydda drottningen och äggen och solidariskt rotera så att ingen behöver vara under vattnet alltför länge.

Jämfört med det mänskliga kaoset runtomkring verkade myrorna klara sig bra i en naturkatastrof, som till stor del orsakats av vår arts kortsiktighet: de flytande eldmyrorna är ett modernt exempel på samarbete i djurriket att lägga till alla dem som radas upp i furst Kropotkins klassiska studie ”Ömsesidig hjälp” från 1902, som nyligen utkommit i ny svensk översättning.

Piotr Kropotkin och Paul Lafargue

Foto: Ibl Bild 1 av 2

USA i Augusti 2017. Efter orkanen Harvey.

Foto: David J. Phillip / TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons