Annons
X
Annons
X

Analytiker: "Vi lever redan i en prisbubbla"

Att Moody's varnar för en svensk bobubbla förvånar knappast Boverkets analytiker, Bengt Hansson. Han menar att vi redan lever i bubblan, som har blivit större på grund av de låga boräntorna och riskerar att spricka.

(uppdaterad)
Riksbankens minusränta
Boverkets analytiker Bengt Hansson.

Boverkets analytiker Bengt Hansson. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Ola Åkeborn/Boverket

Negativa styrräntor riskerar att driva upp bopriserna i Sverige, Schweiz och Danmark, enligt Moody's rapport som släpptes på onsdagen. Att risken för en spekulationsbubbla anses vara störst i Sverige är inget som får Boverkets analytiker, Bengt Hansson, att lyfta på ögonbrynen.

– Med tanke på den kraftiga prisuppgången som vi har sett under flera år, så lever vi redan i en prisbubbla. Inget negativt har hunnit hända för att få den att brista ännu, men den har blivit större som följd av de låga boräntorna, säger han.

Hansson tillägger att det främst är den starka befolkningstillväxten och positiva inkomstutvecklingen som har "räddat" Sverige undan krisen.

Annons
X

– Men det kan räcka med en lågkonjunktur och ökad arbetslöshet för att bubblan ska spricka, säger han.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's konstaterar i sin rapport att den svenska Riksbanken fortfarande brottas med att få upp inflationen samtidigt som ekonomin går starkare än vanligt, vilket bland annat har fått huspriserna och utlåningen att skjuta i höjden.

– Det råder delade meningar om vi borde ha permanent låga räntor eller inte. Men om realräntan skulle studsa upp till 3 procent så har vi ett problem, för då spricker bobubblan, säger Bengt Hansson.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För honom handlar det inte om ifall bubblan kan spricka, utan om när.

  – Det kan ske tidigast om ett halvår eller år. Eventuellt ännu senare än så, men det är förstås en klen tröst för alla som planerar att bo i sina bostäder länge.

  Låntagare har all anledning att dra öronen åt sig, enligt honom. Inte minst eftersom räntorna på bankernas upplåning riskerar att stiga om långivarnas misstro mot den svenska bolånemarknaden ökar.

  – Folk med stora skulder har sällan råd att betala hög ränta, så en höjning kan orsaka stora kreditförluster för bankerna, säger han.

  Bengt Hansson tycker dock att Sverige har tagit ett steg i rätt riktning tack vare den nya lagstiftningen om amorteringskravet som träder i kraft i maj.

  – För att undvika att bobubblan ska spricka krävs fler liknande åtgärder, som hårdare inkomstkrav för nya bolånekunder. Hela makrotillsynen måste vässas, säger han.

  Håll dig uppdaterad – få SvD Näringslivs nyhetsbrev

  Anmäl dig här

  Annons
  Annons
  Annons
  X

  Boverkets analytiker Bengt Hansson.

  Foto: Jonas Ekströmer/TT, Ola Åkeborn/Boverket Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X