Analytiker varnar för euron

Under strecket
Publicerad
Annons

BONN Det otänkbara har blivit tänkbart. Sannolikheten för att valutaunionen spricker inom en tioårsperiod ligger på 20-25 procent, anser Philipp Vorndran vid Credit Suisse Asset Management.
Vorndrans råd till bankens förmögna kunder lyder därför: Placera inte för mycket pengar i euro. Och just nu ser det ut som om det skulle löna sig att lyssna på honom.
I valutahandeln faller euron som en sten, framför allt sedan Frankrikes och Nederländernas nej till EU-konstitutionen för tre veckor sedan
Plötsligt är de gamla varningarna på tapeten igen. Precis som i mitten av 1990-talet då EMU förhandlades fram ställs kritiska frågor hur en gemensam penning- politik ska föras i en grupp av nationalstater där tillväxttal, inflation och arbetslöshet glider isär.
Ekonomer pekar gärna på att one size fits all bara fungerar när arbetsmarknaderna är flexibla. Många anser dessutom att det behövs en gemensam ekonomisk politik och någon form av koordinerade skatter, precis som i USA, som trots en blandning av
överhettade och stagnerande regioner lever med en ränta.

I Europa går utvecklingen däremot åt motsatt håll efter beslutet att lägga EU-konstitutionen på is. Utan en reform av beslutsprocessen löper det utvidgade EU med 25 medlemmar - och om två år 27 länder - risk att bli handlingsförlamat.
Redan nu är det många som hävdar att konvergensprocessen som inleddes med EMU har upphört.
Grekland har haft en tillväxt på över fyra procent årligen och Spanien på nästan tre procent sedan 2000, medan Tyskland, Nederländerna, Italien och Portugal praktiskt taget stagnerar.
Till det ska läggas att budgetunderskotten fortsätter att växa sedan stabilitets- och tillväxtpakten sköts i sank av Tyskland och Frankrike i november 2000.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons