Annons
X
Annons
X

Analytiker: Strategiskt beslut att lämna

Inom loppet av knappt två veckor har Cristina Stenbeck meddelat att hon lämnar tre stora poster inom familjesfären. Sina ordförandeposter i Zalando och Kinnevik, samt styrelsen i telekombolaget Millicom. Enligt analytikern Jonas Olavi handlar det snarare om strategi än dramatik.

Stenbecks sorti
Cristina Stenbeck.

Cristina Stenbeck. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När Cristina Stenbeck för över tio år sedan tog över Kinnevik efter sin fars död så stod det snabbt klart att hon funnit exakt vad hon sökte för att ta bolaget till nya nivåer, bland annat i onlinetjänster och e-handel.

Det dröjde inte länge förrän Kinneviks e-handelsinnehav uppgick till närmare 40 procent av bolagets substansvärde, en rejäl ökning på bara några år.

– Nu är det jobbet klart till stora delar och då kan hon ta på sig en lite annorlunda roll. Ta på sig andra uppdrag, säger Jonas Olavi, aktiestrateg på Alfred Berg.

Annons
X

Han ser ingen större dramatik bakom besluten, utan säger att det snarare handlar om att Cristina Stenbeck behöver frigöra tid åt annat.

– Det finns ingen maktkamp bakom och hon är ju kvar i styrelsen. Någon representant från familjen bör ju sitta med där.

Jonas Olavi tycker att det är fullt naturligt att Cristina Stenbeck fick rollen som ordförande eftersom hon är mest insatt i Kinnevik av syskonen.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hon tog på sig ordförandeposten för att se till att successionsordningen sköts på ett bra sätt och det har gjorts. Hon har lyckats profilera bolaget väl och alla förstår att successionen nu är säkrad, säger han.

  Han förklarar att Kinnevik under flera års tid har transformerats och att det därför vore föga förvånande om dagens besked resulterade i ytterligare innovationer. Jonas Olavi tror att bolaget nu kommer att lägga extra krut på att analysera framtida trender.

  – De har varit inne på e-handel och det ska bli spännande att följa vad de nya initiativen kan tänkas bli. Kinnevik har näsa för nya trender. De ser var pengar kommer att genereras i framtiden.

  Han ser dessutom sydafrikanen Tom Boardman, som kommer att ta över klubban i Kinnevik, och tysken Lothar Lanz, Zalandos nya ordförande, som två starka efterträdare.

  – De har tydliga uppdrag från Stenbeck, som antagligen kommer att handla om att hitta ny dynamik, säger Jonas Olavi.

  Annons

  Cristina Stenbeck.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X