Annons
X
Annons
X

Analytiker: Riksbanken stoppar höjningarna

Skuldkrisen kastar sin skugga över Sveriges ekonomi och det mesta tyder på att Riksbanken nu avbryter sina aviserade räntehöjningar.

Riksbankens chef Stefan Ingves.
Riksbankens chef Stefan Ingves. Foto: TOR JOHNSSON

Riksbankens grundplan var att fortsätta höja räntan med god fart under hösten. Konjunkturen såg bra ut i våras även om rekordtillväxten var på väg att dämpas.

Men den inkommande ekonomiska statistiken har börjat peka mot en allt tydligare inbromsning i ekonomin och sedan skuldkrisen tog fart i augusti har i princip alla bedömare börjat skriva ner sina prognoser.

Därför tror nu de flesta räntebedömare att Riksbanken tar en paus med höjningarna och stannar på reporäntan 2,0 procent. I den senaste Reutersenkäten tror 16 av 18 ränteanalytiker på oförändrad ränta när Riksbankens beslut offentliggörs på onsdag. Medianprognosen är att räntan får ligga still året ut.

Annons
X

Men samtidigt är osäkerheten fortsatt stor om det verkligen är en lågkonjunktur på väg in eller om det bara är en övergående finansfrossa som plågar börserna. Ränteanalytikerna är just nu inte ens överens om i vilken riktning räntorna ska gå. I prognoserna för reporäntenivån vid årsskiftet ligger de lägsta bedömningarna på en sänkning till 1,75 procent och de högsta på två höjningar till 2,50 procent.

Sten Gustafsson

Annons
Annons
X

Riksbankens chef Stefan Ingves.

Foto: TOR JOHNSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X