Annons
X
Annons
X

Analytiker: "Problemen i Eniro tar aldrig slut"

Eniro blir allt mer ointressant för investerare. Aktien har fallit med över 60 procent på ett år och enligt analytikern Rasmus Engberg på Handelsbanken är bolagets utveckling en besvikelse.

– Problemen är värre än vi trodde, säger han.

[object Object]
Eniros avgående styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer på en presskonferens på huvudkontoret i Stockholm 2014. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag meddelades att hela Eniros styrelsen slutar.

– Jag förstår att man gör förändringar. Ett tag var Eniro på väg att bli ett mobilt internetföretag och man skulle fokusera på tillväxten. Sen har det mest handlat om att pengarna är slut. Då har jag förståelse för att man byter styrelse, säger Rasmus Engberg som är analytiker på Handelsbanken.

Han har följt bolaget för stora investerares räkning sedan Eniro börsintroducerades år 2000. Han säger att bolaget hanterats dåligt under lång tid.

Annons
X

– Bolaget har stora skulder och ett stort fall i intäkterna. Det är en jobbig kombination. Vi tycker att risken är så pass hög att avråder från att köpa aktien.

Varför finns skulden?

– Bolaget har köpt saker och delat ut pengar. Samtidigt har man haft dåliga kassaflöden.

Tre av fem i styrelsen har tillsatts de senaste två åren. På årsstämman 17 april slutar samtliga fem.

Hur mådde bolaget för två år sedan?

– Situationen var ungefär densamma. Vi trodde på bättre utveckling. Vi har kontinuerligt justerat ned våra estimat. Problemen har varit värre än vad vi trodde, säger analytikern Rasmus Engberg.

Vad är problemen?

– Försäljning, intäkter, kassaflöden.

Det senaste året har Eniroaktien backat 64 procent. Under tisdagen, när beskedet kom om att hela styrelsen slutar, föll aktien 8 procent. Avläsningen gjordes vid 14-tiden på eftermiddagen. Vid Stockholmsbörsen tisdagsstängning hade aktien lyckats rekylera upp till +1 procent.

Till SvD Näringsliv säger valberedningens ordförande, samt avgående styrelseordförande, att orsaken till avhoppet är att det har varit mycket hög arbetsbelastning för styrelseledamöterna. Under två års tid har det jobbats intensivt med att dra in mer pengar.

Enligt Rasmus Engberg har arbetet misslyckats.

– Man har inte fått in tillräckligt med pengar. Därför har problemen återkommit hela tiden. Frågan är om det behövs ett strukturgrepp, säger analytikern Rasmus Engberg.

Han tror att Björn Björnsson kan bli en bra ny ordförande för Eniro.

– Han har ett rykte om sig att städa upp och han kan hantera de finansiella riskerna. Någon som han behövs.

Vad ger det för intryck att hela styrelsen lämnar samtidigt?

– Att man tycker att det är nödvändigt att byta ut hela styrelsen, eller om den vill avgå, är besvärligt. Det är ett bakåtpekande. Men det kan också tolkas positivt att en helt ny styrelse kommer in.

Rasmus Engberg på Handelsbanken avråder investerare från att köpa aktien.

– Det är för stora risker.

Tidigare fanns det flera analytiker som följde Eniro för att komma med råd åt investerare. Men både Carnegies och SEB:s analytiker har slutat följa bolaget eftersom det har blivit för litet.

– Intresset för Eniro är väldigt litet, säger en analytiker och påpekar att börsvärdet bara är 300 miljoner kronor. Det är en tusendel av börsjätten H&M.

Ensam kvar att följa bolaget är Rasmus Engberg på Handelsbanken. Även han kan vara på väg att avsluta sitt engangemang.

– Vi har inte tagit något beslut än. Men det finns andra, större bolag att följa, säger han till SvD Näringsliv.

Annons

Eniros avgående styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer på en presskonferens på huvudkontoret i Stockholm 2014.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X