Analytiker överlag positiva

Tummarna upp så långt ögat kan nå. Men affären kan leda till både problem och möjligheter när Telia Sonera ytterligare stärker sin ställning i öst och gamla Sovjetunionen. Tummarna upp så långt ögat kan nå. Men affären kan leda till både problem och möjligheter när Telia Sonera ytterligare stärker sin ställning i öst och gamla Sovjetunionen.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Det här stärker definitivt Telia Soneras möjligheter att fortsätta expandera i den här geografiska regionen, säger Andreas Ekström, analytiker på Handelsbanken, som är mycket positiv till affären.
Han och många andra analytiker trodde att Anders Igels möjligheter att komma över majoriteten av Turkcells aktier var små. Beskedet på långfredagen överraskade många.
Med majoritet i Turkcell stärks också ställningen i Fintur Holding, från tidigare 60 procent till cirka 85 procent. Fintur Holding äger i sin tur marjoritetsposter i fyra mobiloperatörer i de tidigare sovjetrepublikerna Azerbajdzjan, Georgien, Kazakstan och Moldavien. En växande marknad med sammanlagt knappt fyra miljoner användare.

- Kazakstan är nog det mest intressanta landet av de fyra. De har mycket olja och det finns goda förutsättningar för att göra bra affärer där, säger Andreas Ekström.
Men trots lovorden kring affären och den allt starkare plattformen i öst och Centralasien blir inte innehaven friktionsfria. Flera analytiker
pekar på politiska motsättningar och Telia Soneras innehav i ryska Megafon kan leda till framtida krockar i kampen om marknadsandelar.

Annons
Annons
Annons