Annons
X
Annons
X

Analytiker: Huawei kan mycket väl bli störst

Huawei har gått om Ericsson – och siktar på att ta över smartphonetronen från Apple och Samsung. Och det är mycket möjligt att det minst sagt okonventionella bolaget lyckas, enligt telekomanalytikern Daniel Djurberg vid Handelsbanken.

– De visar att de vill vara ledande i världen, säger han.

Det nya Kina
En Huawei smartphone.
En Huawei smartphone. Foto: Wong Maye-E/AP

Det blott 29 år gamla kinesiska telekombolaget Huawei har gått fram som en ångvält i it-världen. Och de gör det med ett arbetssätt som skiljer sig radikalt från flera av konkurrenterna.

Signalen är tydlig: Huawei vill bli bäst.

Några exempel: Huawei finns inte på börsen, har tre roterande vd:ar och vill ha i princip allt inom företaget i stället för att slimma organisationen maximalt.

Annons
X

Och visst kan det finnas fördelar med några av de okonventionella val som Huawei har gjort, menar telekomanalytikern Daniel Djurberg vid Handelsbanken. Han pekar bland annat på det faktum att en chef aldrig får sitta på en post mer än några få års tid.

– Det är ett väldigt speciellt bolag så sett. Inga bolag kan leva på gamla meriter, de måste hela tiden vara på tå, säger han.

Samtidigt har Huawei ett generöst vinstdelningsprogram, där 85 000 anställda tillsammans äger företaget. Kanske är detta förklaringen till att personalen på Huawei i viss medierapportering uppges arbeta mycket hårt, hoppar över semester och jobbar obetald övertid.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lika viktigt är dock, enligt Djurberg, Huaweis omfattande investeringar i forskning och utveckling, R&D. Ericsson och Nokia investerar båda sparsamt i R&D, medan Huawei investerar mer än båda de nordiska konkurrenterna tillsammans. 10 procent av omsättningen investeras i R&D och nära 80 000 av bolagets 180 000 anställda arbetar med forskning. Signalen är tydlig: Huawei vill bli bäst.

  – Huawei vill gå förbi Samsung på mobiler och Cisco på enterprise. Och man har gått förbi Ericsson och Nokia på wireless. Så de har höga ambitioner – och är onekligen en väldigt tuff konkurrent, säger Daniel Djurberg.

  Många bolag skulle nog må bra i vissa perioder plockas ut från börsen, att slippa kvartalsfokus och kunna fatta långsiktiga beslut.

  Samtidigt har Huawei varit väldigt bra på att rekrytera personal från konkurrenterna, menar Daniel Djurberg – inte minst från Ericsson.

  – Huawei insåg tidigt vilka personer man behövde. Man skaffade en hitlist på personer man ville rekrytera och lyckades väldigt bra med det. Man har hittat duktiga experter, från exempelvis Ericsson, säger han.

  Men visst har Huawei också sina problem, poängterar Daniel Djurberg. Det kostar mycket att växa i den takt som Huawei har vuxit. Samtidigt förväntar sig de anställda utdelning – och rykten har gjort gällande att det vissa år har varit svårt för Huawei att ha råd.

  – Och om vi får en negativ utveckling av den kinesiska marknaden slår det extra hårt mot aktörer som Huawei, säger Daniel Djurberg.

  Men Huawei är sannolikt ändå bättre rustade att hantera framtidens utmaningar än sina konkurrenter just nu. Och den huvudsakliga förklaringen finns sannolikt i ett relativt enkelt faktum, enligt Daniel Djurberg: bolaget finns inte på börsen.

  – Många bolag skulle nog må bra i vissa perioder plockas ut från börsen, att slippa kvartalsfokus och kunna fatta långsiktiga beslut med jobbiga investeringar som marknaden kanske inte har tillräcklig uthållighet för, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  En Huawei smartphone.

  Foto: Wong Maye-E/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X