Analys: Pakistan hotas av kaos

Benazir Bhutto var Pakistans mest populära politiker och skulle troligen ha vunnit valet den 8 januari om hon fått leva. Nu är framtiden mer oviss för ett land vars stabilitet är avgörande när det gäller den internationella kampen mot terrorism.

Publicerad
REUTERS/AHMAD MASOOD
Foto: REUTERS/AHMAD MASOOD
Annons

Benazir Bhutto, ledaren för oppositionen i Pakistan, avled kvart över sex lokal tid på ett sjukhus i Rawalpindi, dit hon förts efter attentatet kort dessförinnan. Enligt rapporter från området avlossade en man flera skott mot Bhutto, som träffades i nacken och bröstet. Mannen begick sedan självmord genom att spränga en bomb som också skördade ett tjugotal andra dödsoffer. Lik och avslitna kroppsdelar låg på vägen där Bhuttos bil fanns när hon blev attackerad. Bhutto hade just avslutat ett kampanjmöte inför de allmänna valen som skall hållas den 8 januari – och där hon var klar favorit.

När beskedet om att hon avlidit kom slog några av hennes anhängare sönder glasdörren till sjukhusets intensivvårdsavdelning och ropade ”Musharraf, hund!”. Även om Pakistans president, Pervez Musharraf, inte hade något med attentatet att göra är det han som kommer att få bära skulden för mordet, menar pakistanska källor. Rawalpindi är en regementsstad med större övervakning och fler säkerhetsmän än någon annan plats i landet. Så hur kunde det ske? Och bara drygt två månader efter att en självmordsbombare dödade nästan 150 personer bland en folkmassa som var ute för att välkomna henne hem, då hon den 18 oktober återvände från flera år i exil i London och Dubai?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons