Annons
X
Annons
X

Analys: Olofsson kom undan med det lätta svaret

Maud Olofsson behöver sin tv-tid, men använde den inte till att presentera någon ny bild av sitt parti. Centerledaren fick också slinka undan frågan om hon är beredd att samregera med Mona Sahlin.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

SVD:S GÖRAN ERIKSSON OM MAUD OLOFSSON I SVT

Maud Olofsson var näst sist ut i
SvT:s partiledarutfrågningar , och det var otur med lottningen. Tittarsiffrorna anses visserligen stiga ju närmare valet kommer, men just den här kvällen krockade Olofsson med Zlatan och fotbollslandslaget.

De tittare som valde politiken fick se Centerledaren ställas in för en snabbspolning av de senaste fyra årens problem. Eftersom de borgerliga partiledarna sitter i regeringen har just ansvarsfrågor dominerat deras tv-utfrågningar.

Annons
X

Förbi rullade alltså Vattenfalls utländska affärer, regelförenklingen för företagen som gått långsammare än utlovat och landsbygdens fortsatta avfolkning. Som Centerledare utsattes Maud Olofsson dessutom för den obligatoriska grillningen om det avvecklade kärnkraftsmotståndet.

För fyra år sedan fick Centern en mindre valframgång med sin nya profil, som hade tydligt markerade liberala inslag och ett framskjutet försvar för den personliga integriteten.

Av SvD:s partiledarintervju med Maud Olofsson framgick att de frågorna inte längre får något större utrymme, och tv-utfrågningen i går bekräftade detta. Centerledaren tog inte heller nu tillfället att lyfta fram integritetsfrågorna.

Centern kan hamna i en nyckelposition efter valet, om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och det rödgröna blocket blir större än de borgerliga, men inte får egen majoritet. Då har S-ledaren Mona Sahlin sagt att hon ska kontakta Centern och Folkpartiet för att försöka bilda en majoritetsregering. Vad svarar Maud Olofsson då?

”Aldrig i världen att jag sätter mig i regering med en kommunist”, utbrast hon i tv.

Vilket är det lätta svaret. Men vad gör Centern om Mona Sahlin offrar Lars Ohly och Vänsterpartiet för att kunna bilda en majoritetsregering? Den följdfrågan behövde Maud Olofsson aldrig besvara.

Annons
Annons
X
Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X