Annons
X
Annons
X

Analys | Läser inte AMF sin egen redovisning?

Anfall är bästa försvar. Wanja Lundby-Wedin och de övriga i AMF:s styrelse väljer att ta strid mot förra vd:n Christer Elmehagen. Kanske är det rätt taktik. Det är dock svårt att frigöra sig från de prydliga tabellerna i årsredovisningarna där Elmehagens pension redovisades år efter år.

ANALYS

Wanja Lundby-Wedin värjer inte för kraftuttrycken trots att hon själv har fått svidande kritik den senaste veckan. Nu talar hon om att hon är ”bestört” över de nya uppgifter som kommit till styrelsens kännedom. Det handlar om att de utbetalda beloppen varit stora och inte överensstämmer med anställningsavtalets intentioner. Dokumentationen har tydligen inte heller varit prickfri.

Det är mycket möjligt att allt inte har gått rätt till när det gäller det guldkantande avtalet. Dessvärre är det ju så att när en person, Christer Elmehagen i det här fallet, har visat på dåligt omdöme en gång, öppnar det upp för möjligheten att det även har skett andra gånger.

Men så är det det här med årsredovisningarna. När SvD Näringsliv förra lördagen avslöjade de enorma pensionsutbetalningarna tog det oss ett par timmar att gå igenom tio årsredovisningar, slå upp de aktuella noterna och därefter addera summan till de andra beloppen. Kunde SvD Näringsliv borde Wanja Lundby-Wedin, Urban Bäckström, Göran Tunhammar och de andra i styrelsen kunna göra samma sak.

Annons
X

För det är väl så att de ändå läser årsredovisningen i det ”egna” bolaget.

Många frågor återstår att ge svar på. AMF-härvan kan bli en långdragen historia. Det enda säkra med det är att varumärket AMF Pension kommer att dras i smutsen. I så måtto är det en tragedi för alla inblandade. Medan en och annan konkurrent säkert sitter och gnuggar händerna i tysthet.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X