Annons

Analys: ”Fingerprintaktien ska halveras”

Spekulationsfavoriten Fingerprint Cards tappar 7 procent på börsen på torsdagen, efter att analysfirman ABG Sundal Collier dömt ut aktien i en färsk analys.

Under strecket
Direkt, Robert Triches / Omni
Publicerad
Foto: Bjö rn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1
Foto: Bjö rn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1
Foto: Bjö rn Larsson Rosvall/TT

Analytikerbolaget ABG Sundal Collier har börjat bevaka biometriföretaget Fingerprint Cards och rekommenderar sälj med en målkurs på 200 kronor, skriver Finwire/Affärsvärlden.

– Sällan har en ledning avfärdat alla hot som nu och på samma sätt har ett företag sällan blivit så snällt prissatt med en värdering om cirka 120 miljoner kronor per anställd, skriver telekomanalytikern Per Lindberg, som har utfört analysen.

Sedan tidigare följs Fingerprint av Arctic Securities som har värderat aktien till 850 kronor.

Enligt ABG:s analys kan Fingerprint Cards tänkas få en varaktig marknadsandel på 5-10 procent, en bråkdel av guidningen för 2016 på 50-70 procent, i takt med konkurrens från inte bara Qualcomm utan "en armé av asiatiska copycats" såsom Goodix/Mediatek, Silead, Egistec, Elan Micro, Focaltech etcetera.

Annons
Annons

Biometribolaget Fingerprint Cards tas upp till bevakning med rekommendation sälj och riktkursen 200 kronor i en 161 sidor lång analys författad av telekomanalytikern Per Lindberg.

"Frågan är inte om, utan när, FPC:s hegemoni i Kina kommer att decimeras", heter det bland annat från investmentbanken, som understryker att analysen riktar sig enbart till långsiktiga investerare inriktade på fundamenta.

Att, grundat i tilltro till överlägsna produkter och höga inträdeströsklar, tro på annat än sjunkande marknadsandelar för ett företag med i princip 100 procents marknadsandel går emot all mänsklig logik, heter det vidare.

ABG:s basscenario innebär en varaktig rörelsemarginal (ebit) på "hyggliga" 8 procent på 10 procent av marknaden. Ebit-marginalen var 29,9 procent 2015. Intäkterna spås bli kring 2 miljarder kronor om tio år, mot estimerade 2.829 miljoner kronor i fjol, 5,9 miljarder enligt ABG:s estimat för 2016 och 4,4 miljarder året därefter.

Fingerprints egen intäktsprognos ligger högre, och förutspår intäkter mellan 6,5 och 8,5 miljarder kronor 2016 efter 1,5 miljarder under januari till september 2015.

Vinsten per aktie spås i analysens basscenario sånär fördubblas till 21 kronor 2016 jämfört med 12 kronor 2015, för att sedan backa till 2 kronor från och med 2020 via 11 kronor 2017.

Detta leder banken till en riktkurs på 40 kronor per aktie, men genom sannolikhetsviktade genomsnitt av ljusare scenarion hamnar ABG i 200 kronor. Det bästa scenariot, som åsätts 5 procents sannolikhet mot basscenariots 80 procent, innebär ett de facto-monopol på teknologin, en omsättning/rörelsevinst på 8 respektive 1,6 miljarder dollar i mitten av 2020-talet, och ett börsvärde på 1.450 kronor per aktie.

Fingerprint Cards-aktien föll drygt 7 procent till 393 kronor klockan 10 på torsdagen. Aktien var då Stockholmsbörsens klart mest handlade aktie och stod för cirka en fjärdedel av omsättningen.

ABG: Sälj Fingerprintaffarsvarlden.se

Läs tidigare

ABG: Fingerprint-aktien är extremt övervärderad (10/9 -15)affarsvarlden.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons