Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Analys: ”De slutna ledens tid är förbi”

Håkan Juholt fortsätter som partiledare, men både han och Socialdemokraterna är i sämre skick än före det verkställande utskottets maratonmöte. De slutna ledens tid är förbi, och det är knappast troligt att krypskyttet kommer att upphöra.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

För några dagar sedan fick jag ett tänkbart scenario beskrivet för mig. Om Håkan Juholt inte kunde förmås att frivilligt avgå under mötet med partiets verkställande utskott, så stod ett antal distrikt – kanske ett tiotal – redo att gå ut offentligt och kräva hans avgång.

Något liknande inträffade, men till upprorsmakarnas beskvikelse var det för få distrikt för att fälla partiledaren. När den långa fredagen var till ända stannade mätaren på två, eller kanske tre, distrikt som öppet uppmanade Juholt att avgå.

I stället väckte agerandet flera andra S-distrikt som gick ut och aktivt ställde sig bakom Håkan Juholt. Därmed hamnade sig socialdemokratin i en helt ny situation, med en öppen konflikt mellan distrikten om en sittande partiledares framtid.

Annons
X

Och det är inte bara distrikten som är splittrade. I verkställande utskottet sitter Sven-Erik Österberg, som själv var en av de hetaste partiledarkandidaterna förra året. Han är ordförande I Västmanlands partidistrikt, som är ett av dem som öppet kräve Juholts avgång.

Frågan är hur Österberg ska kunna behålla sin position i partiledningen, om det uppfattas som att han aktivt motarbetar partiledaren.

Striden om Håkan Juholt river upp gamla sår i partiet, där höger står mot vänster, centrum mot periferi och traditionalism mot förnyelse. Men man kan förstås beskriva det inträffade som en sorts förnyelse. Kritik kan numera uttalas offentligt: så ser det ut i ett öppnare parti.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men de öppna konflikterna har utan tvekan skadat Håkan Juholts ställning ytterligare. Han medverkade inte själv på pressträffen efter VU-mötet eftersom han ”behöver vila”, vilket är högst rimligt efter den oerhörda press han levt under efter sin comeback för en vecka sedan.

  Det utdragna mötet på Sveavägen var heller knappast någon rehab-kur. På väg in till mötets andra morse beskrev Håkan Juholt det hela som något odramatiskt: ”ett sedan länge inplanerat internat”. Enligt scenariot ovan liknade det snarare en internatskola, fast med någon form av partipennalism som syftade till att driva bort Juholt från partiledarskapet.

  Att VU till sist uttalade sitt förtroende för Håkan Juholt kan tolkas på en rad olika sätt. Ett är att partiledningen faktiskt tror att han kan leda partiet till en valseger 2014.

  Ett annat är att man inte tänker ”låta medierna avsätta” en socialdemokratisk partiledare utan vill lösa ledarfrågan under mer ordnade former. Ett tredje är att VU ännu inte hade någon klar bild av Håkan Juholts stöd runt om i distrikten - och när bilden klarnat kan man fatta ett nytt beslut.

  Om Håkan Juholt ska fortsätta som partiledare, och rimligen funderar han själv på saken under vilan i Oskarshamn, måste Socialdemokraterna lyckas med några mycket svåra uppgifter.

  *** Partiet måste få slut på krypskyttet mot Juholt.**

  Frågan är om det möjligt när så många är övertygade om att partiledaren skadar partiet? Det handlar inte bara om de distrikt som gått ut offentligt, många i det gamla partietablissemanget betraktar Juholt som förbrukad.

  Så länge Håkan Juholt sitter kvar har hans kritiker skadat sitt parti. Det finns egentligen bara ett sätt för dem att ändra på den historieskrivningen: genom att tvinga bort Juholt och ersätta honom med en ny, och samlande partiledare.

  Och hur sluter man leden i bloggosfären och på twitter?

  *** Partiet måste få Juholt att fungera som partiledare.**

  Redan efter bostadsaffären i oktober ansågs utrymmet för nya misstag från partiledarens sida vara försumbart. Det vidtogs ett antal åtgärder för att komma till rätta med problemet, men det har inte fungerat.

  *** Partiet måste lyckas åstadkomma en fungerande politisk offensiv.**

  Det är inte bara den borgerliga regeringen som glider fram bekvämt genom tillvaron när socialdemokratin krisar. Miljöpartiet festar redan på gamla S-sympatisörer och den nye vänsterledaren Jonas Sjöstedt har haklappen på. Många tror att han har en helt annan förmåga att rekrytera S-väljare än företrädaren Lars Ohly.

  Turbulent tid ledde fram till krismötet svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X