Annons
X
Annons
X

Än är det långt kvar till Teheran Pride

[object Object]
Demonstration på Sergels torg i Stockholm. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

IRAN | HOMOSEXUELLAS RÄTTIGHETER

Situationen i Iran är allt annat än ointressant. Nu sker något som kan leda till förändring, något som på sikt kan ge hopp om ett annat styre i Iran. På gator och torg, inte bara i Iran, hörs protestropen mot landets styrande.

Primärt handlar protesterna om ett presidentval som inte har gått rätt till. Somliga demonstrerar för att få bort den nuvarande presidenten och få honom ersatt med den som många hävdar är den rättmätige vinnaren i presidentvalet.

Men bakom dessa protester finns också de som demonstrerar för en helt annan ordning i Iran, de som protesterar mot den islamiska republikens grundvalar. De är människor som längtar efter ett Iran präglat av demokrati och där de mänskliga rättigheterna respekteras, ett sekulärt land utan förtyckande lagar.

Annons
X

Igår anordnade Folkpartiets kvinnonätverk Liberala kvinnor seminariet ”Homo i Iran = döden?”, om läget i Iran efter valet och om homosexuellas situation i landet. När riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson inledde seminariet visade hon ett youtube-klipp från då president Mahmoud Ahmadinejad höll ett tal inför studenter på Colombiauniversitetet i New York, i samband med att han var i New York för FN:s generalförsamling 2007. Ett tal som gick ut på att homosexuella inte existerar i dagens Iran.

Lite märkligt då att det finns en lagstiftning som föreskriver att homosexuella handlingar bestraffas med piskrapp och vid upprepade homosexuella handlingar kan dessa leda till att de som utför dessa bestraffas med döden.

Stig-Åke Pettersson från RFSL redogjorde för de minst sagt tveksamma beviskraven som måste till för att en homosexuell person ska kunna dömas.

Antingen ska den anklagade själv erkänna brottet, eller så ska fyra vittna om det inträffade. En tredje variant är att domaren själv får döma efter sitt eget sunda förnuft. I en diktatur kan det innebära vad som helst.

I Sverige avkriminaliserades homosexualitet 1944. Det är inte dumt att ha det i åtanke när man går igenom vad som sedan skett. Idag har de flesta av gayrörelsens krav om likaberättigande uppfyllts. Sverige är ett av de länder där rättighetsfloran för homosexuella inte skiljer sig ifrån den som gäller för andra.

Gayrörelsen har mycket kvar att kämpa för, framförallt på den internationella arenan. När rättigheter har vunnits här hemma fortsätter det lagstadgade förtrycket i många länder runt om i världen. Iranexemplet är ett, men det finns trist nog fler. Än bestraffas kärlek mellan två vuxna människor av samma kön med piskrapp och avrättningar.

Annons
Annons
X

Demonstration på Sergels torg i Stockholm.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X