Amundin skapade ett ägg från urtiden

De stora, kända ser man oftast men runt om i stan finns mängder av konstverk som de flesta av oss inte lägger märke till eller undrar över. Vi tänkte berätta deras historia i sommar. Först ut är Bengt Amundins skulptur Vågen i Årsta.

Under strecket
Publicerad
Vågen av Bengt Amundin, i och vid dammen på Skälderviksplan i Årsta.

Vågen av Bengt Amundin, i och vid dammen på Skälderviksplan i Årsta.

Annons

Om sommaren blir klotet hett av solen, i känslan nästan levande. Ytan en smula blankt av tiden. En jordglob? En boll att bara sitta på och halka av?
Eller ett ägg från urtiden, så som skulptören själv har tänkt. Han heter Bengt Amundin, fyller 90 år i höst, och började skissa på skulpturen mot slutet av 1960-talet, exakt när minns han inte längre. Men det dröjde ända till 1982 innan Vågen kom på plats i dammen på Skälderviksplan i Årsta, det ser man av plaketten invid bassängens kant.
Vågen är en bronsskulptur i fem delar, två i vattnet, en på dammens sarg och två på marken alldeles invid. Klättervänlig för småfolk men med viss skaderisk. Bengt Amundin låter glad när han får höra att skulpturen används. I närheten av Skälderviksplan finns en skola för utvecklingsstörda barn; för dem ville han göra sin skulptur, låg och därmed lätt att känna på och överblicka.
Om hösten, vintern och våren fungerar den som mindre rutschkana att åka på och klänga i för traktens barn, där finns vrår att fastna i med
overallen och konstiga ”äpplen” att ta på och undra över, virvlar av brons att följa med kalla fingrar. Om sommaren en massa vattensprut från flera håll att stänka och skvätta med. Ytor som är våta och kalla, ytor som är torra och varma.

Varje år, allra senast till midsommar, sätter Markkontoret i gång den och dammen fylls. På dagarna syns en och annan pensionär på bänkarna intill, strax före middagsdags föräldrar och barn som stannar till på väg från dagis.
”Äpplena” förklarar skulptören själv ska vara vattendroppar, vattenbubblor:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons