Amsterdam sjuder av sex och droger Det behövs balans i bevarandet Decentraliserad post har blivit bättre Domarna i HD visar integritet Var beundra rekorddyrt konstverk?

Under strecket
Publicerad
Annons

”Enjoint Amsterdam” och ”Amsterdam hash it”. Det finns olika sätt att marknadsföra ett land eller en stad. Glöm tulpaner, trä-skor och väderkvarnar.
Hollands största stad är i dag snarare en sjudande gryta av droger och sex. Om tillgängligheten har någon som helst betydelse för lusten att testa droger, så placerar sig Amsterdam högt på risklistan. Efter tre dagar som turist i denna europeiska huvudstad är jag både fundersam och en smula äcklad.
Jag har besökt ett antal av stadens flera hundra coffee-shops, som erbjuder hasch och marijuana till överkomliga priser. Och skulle man vara nybörjare står personalen gärna till hands med olika redskap och handböcker i konsten att rulla en joint. Röken ligger tung.
För den som inte vill röka på går det bra att köpa chokladkakor med hasch i, eller pastiller, eller schampoo, eller the, eller läppstift, eller kokböcker som ”The best guide in cooking with cannabis”.
Haschmuseet i centrala staden beskrivs som en attraktion i guideböckerna, liksom givetvis också de
många coffee-shoparna.
Den som går in i en tobaks- eller souveniraffär har lättare att hitta propaganda för legalisering av hasch, än vanliga vykort eller filmrullar.
”Ofarligt”, säger förespråkarna. ”Fördummande”, säger forskare och behandlingspersonal som mött mångåriga cannabisrökare. Men fakta är att antalet hjälpsökande cannabisrökare ökar i Holland. Det är inte ofarligt. I Sverige har vi däremot EU:s lägsta konsumtion av cannabis. Låt det förbli så!
Amsterdams andra skyltfönster, den omfattande sexhandeln, är möjligen mest begränsad till ”red district”-kvarteren, men de är å andra sidan vidsträckta och butikerna som säljer piskor, läderutstyrslar, grova porrfilmer och gigantiska penisar verkar finnas över hela staden. Man kommer inte undan någonstans.
Den som efter ett besök i Amsterdam fortfarande känner stark sympti för att legalisera hasch och prostitution måste ha givit upp tanken på en trygg, vacker och ren stad.
Men ännu finns Riksmuseet och van Gogh- museet. De är värda flera besök. Och
så alla underbara husbåtar, flera sådana skulle vi däremot ha i Stockholm.
I vårt land råder en överdriven tro på värdet av gamla utrangerade byggnader, anläggningar med mera. När till exempel en bro tjänat ut och ersatts med en ny höjs ofta röster för att bevara den gamla bron, utan kunskaper om de ekonomiska följder detta skulle innebära. Möjligen kan detta delvis förklaras av det ”rivningsraseri” som för en del år sedan förekom i Stockholms centrala delar.
Rekordet torde vara ombyggnaden av Slussens trafikapparat. Denna skall ersättas av nya broar och tunnlar medan - helst - allt det gamla skall bevaras för framtiden.
Det estetiska värdet av gamla produkter måste bedömas av expertis inom varje område och inte av amatörtyckare. I sammanhanget är det svårt att förbigå det felaktigt konstruerade fartyget som kostat mycket pengar och nu står inomhus och vittrar sönder. Ett bättre exempel på brott mot regeln ”att allt som är ändamålsenligt är vackert” är svårt att uppbringa.
Nu pågår en debatt om att
överföra de tjänster som Svensk Kassaservice erbjuder till banker och affärer. På den frågan har jag inga synpunkter. Jag tillhör den möjligen privilegierade majoritet som sköter betalningar och bankaffärer via internet. Däremot vill jag gärna uttrycka min glädje och tacksamhet över att brev- och pakethanteringen ”decentraliserats”.
Den fungerar nu mycket bättre än tidigare. Jag har ännu aldrig behövt tillbringa lång väntetid med en kölapp i handen, vilket var regel på mitt gamla postkontor. Man möts inte längre av rätt ofta snorkiga tjänstemannaattityder. Dom har ersatts av glada och vänliga miner hos den trevliga personal som möter mig i det ”postkontor” som jag nu är hänvisad till. Tack för det ICA Stormarknad på Landsvägen i Sundbyberg! Jag tror att alla kommer att tjäna på en fortsatt förändring i samma riktning.
Det var naturligtvis att vänta, att den famösa HD-domen sku11e vålla himmelsskriande jeremiader från vissa läger. Domarna har visat stor personlig integritet som, trots att de säkerligen
räknat med avsevärd kritik, valt att tillämpa lagen,, såsom är deras plikt. Att få lagen ändrad genom att protestera hos lagstiftaren det vill säga riksdagen, befinns inte så gångbart, tydligen. Domen är uppenbarligen fullständigt korrekt, såsom till exempel advokaten Silbersky framhållit. Och en jurist lägger givetvis märke till att domstolen varit enhällig. Att spekulera i att avgörandet träffats av blott manliga ledamöter och av ”mossiga gamla gubbar” är tankegångar som näppeligen kan betecknas som annat än otjänliga.
Det gäller Picassos Pojke med pipa från år 1905. Tavlan gick till all-time-high-pris motsvarande 780 miljoner kr, meddelar Svt Text. Men var ska den nya ägaren hänga dyrgripen för att i någorlunda lugn och ro kunna beundra dess motiv, en lärling med blomsterkrans runt huvudet - i bankvalvet?
p
”Hörselskador syns inte vid test” (rubrik i SvD 6/5, sid 6). Har SvD samarbete med Grönköpings Veckoblad? Ulf Krook, Åkersberga

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons