Analys

Frida Bratt:Amorteringschocken kommer först när räntorna stiger igen

Frida Bratt

Effekten av det nya amorteringskravet lär kännas ordentligt först när räntorna stiger igen. Många knutar med stor privatekonomisk betydelse återstår dessutom för FI att lösa innan vi vet hur kravet egentligen slår mot bolåntagarnas plånböcker.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Finansinspektionen under eftermiddagen aviserade sitt krav gjorde man det med en, låt vara otydlig, brasklapp om viss flexibilitet. Det är vettigt. En person som exempelvis blir arbetslös bör kanske få amortera vid andra tidpunkter i livet. Men utgångspunkten att tagna lån alltid ska betalas tillbaka är både vettig och rimlig.

På grund av det extremt låga ränteläget bör många svenskar dessutom just nu ha utrymme i sina plånböcker att amortera. På ett bolån på två miljoner kronor har de lägre bolåneräntorna gjort att hushållet betalar cirka 3 000 kronor mindre i räntekostnader varje månad än för tre år sedan när räntorna var högre, enligt beräkningar från Avanza Bank. Det är ett utrymme som gott och väl kan användas för att beta av på skulden. Det är således smart att från offentligt håll avisera kravet vid en tidpunkt som denna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons