Annons
X
Annons
X

Amortera – en åldersfråga

Ska du spara eller amortera dina skulder när det är dåliga tider? Eller ska du kanske göra både och? Svaret skiljer sig åt – beroende på var i livet du befinner dig.

Under de gångna åren har skulderna ökat för såväl länder och företag som för privatpersoner. Alla behöver dra ned på sin skuldsättning. Det kan vara läge att se över sina kostnader.

En stor utgiftspost för många hushåll är räntor och amorteringar. På lång sikt är rådet att du både ska amortera och spara.

–Tiden verkar för låntagaren, även vid låg inflation urholkas lånet i värde i förhållande till löner och prisökningar. Samtidigt gör ränta-på-ränta-effekten att tiden verkar för spararen. Det är alltså inte fel att både ha tillgångar och skulder, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbanks institut för privatekonomi.

Annons
X

Rådet är att den som har ett bolån i första hand bör dra ned belåningsgraden till 75 procent. Därefter kan man sänka amorteringstakten och fokusera på att bygga upp ett långsiktigt sparkapital.

Pensioneringen kan kännas avlägsen när man är i 30-års åldern, men man bör amortera ned sina lån löpande så att man har en rimlig boendekostnad när man blir gammal och kan bo kvar i sitt hus om man vill det.

–Jag tycker att man ska ha höga mål för sitt sparande, men också för amorteringar, säger Ylva Yngveson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hon betonar vikten av att ha balans mellan amorteringar och sparande, och att man ska tänka långsiktigt.

  Dagens låntagare har inte lika god hjälp av inflationen som låntagarna hade under 70- och 80-talen. När inflationen var 10 procent tog det 7,5 år att halvera sin skuld i förhållande till priser och löner. När inflationen är 2 procent tar det 35 år att halvera skulden.

  –Huvudmålet behöver inte vara att bli skuldfri till pensionen, men man ska klara boendekostnaderna, säger Ylva Yngveson.

  Gunilla Nyström är privatekonom på SEB och hon resonerar i samma termer som Ylva Yngveson. Även hon förordar att man både ska spara och amortera.

  –Det är ännu viktigare att amortera för den som har stora lån i förhållande till sin inkomst och/eller i förhållande till det som man har lånat till, säger Gunilla Nyström.

  –Den som har blancolån utan säkerhet och olika kortkrediter ska amortera dessa först. Skjuter man skulderna framför sig blir det väldigt dyra kläder och soffor, eller vad man nu har handlat på kredit.

  Gunilla Nyström betonar att man på sikt åtminstone ska amortera ned sina bolån till hälften.

  –Men tänk på att du måste ha en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter också, annars blir du oerhört sårbar, säger hon.

  Den som har en belåningsgrad på 20 procent på sin bostad och fem år kvar till pensionen kan spara istället för att amortera. I stället för att amortera 3000 kronor i månaden i fem år och få en sänkt boendekostnad med cirka 500 kronor i månaden kan man spara de pengarna.

  –För blivande pensionärer kan det vara bättre att spara pengarna.

  Beroende på var i livet du befinner dig får du prioritera olika, säger Gunilla Nyström.

  Länsförsäkringars privatekonom Elisabeth Hedmark instämmer i vad kollegorna säger om vikten av att både amortera och spara. En aspekt man också ska ha i åtanke när det gäller amorteringar är att boprisutvecklingen är osäker i dagsläget, många tror att priserna kommer att fortsätta ned. Den som tvingas sälja sin bostad, när priserna har fallit, kan i värsta fall få låneskulder kvar.

  Vad gäller buffertens storlek förordar hon att man sparar ihop två till tre månadslöner och har på banken, en stor familj kan behöva mer.

  –Man får vara ödmjuk inför att en del har svårt att få ihop vardagsekonomin. Men ett litet sparande är bättre än inget alls. Spara 50–100 kronor i månaden så har du lite pengar om något oförutsett händer, säger Elisabeth Hedmark.

  När det gäller sparandet ska de pengar man behöver i närtid sparas med låg risk, kanske på ett bankkonto. För sparande på lång sikt är månadssparande i fonder ett alternativ. Välj fonder med låg avgift.

  Christina Lindqvist Sjöström

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X