Annons
X
Annons
X

Amningsexperter sågar Ohlys pumputspel

Lars Ohlys råd till ammande mammor att börja pumpa och lämna över till pappa efter halva tiden går inte hem bland forskare och barnmorskor som SvD.se har prata med. ” Bröstpump är långt ifrån en bra lösning för alla”, säger en barnmorska som tycker vänsterledarens utspel är stötande.

Lars Ohlys (V) råd till ammande mammor att börja pumpa och lämna över till pappa efter halva tiden går inte hem bland forskare och barnmorskor.
Lars Ohlys (V) råd till ammande mammor att börja pumpa och lämna över till pappa efter halva tiden går inte hem bland forskare och barnmorskor. Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

Vänsterpartiet vill ha en tvådelad föräldraförsäkring – cirka sju månader vardera för föräldrarna. Men de rödgröna har inte lyckats enas om ett förslag till förändring och frågan lyste därför med sin frånvaro när valmanifestet presenterades i förra veckan. Men vänsterledaren Lars Ohly passade ändå på att lansera sin ståndpunkt i gårdagens partiledarutfrågning i SVT – bröstpumpen är svaret på de eventuella problem ammande kvinnor ser med att lämna över ansvaret till pappan efter halva tiden, menade Ohly.

Uttalandet har fått genomslag på bloggar och bland tittare och i SVT:s God morgon Sverige fick Ohly fortsätta att förklara vad han egentligen menade. Och han backade inte från det kontroversiella ämnet.

Annons
X

– Jag tror att de flesta kvinnor är okej med att sluta amma efter fem-sex månader, sade han.

Barnmorskan Tina Cronholm Gandra på förlossningskliniken BB Stockholm är en av dem som upprörts av Ohlys uttalande. Hon tycker att det är ”stötande” att en politiker har synpunkter på hur länge mammor ska amma.

– Hur ska han kunna vara expert på hur länge man ska amma, det är upp till var och en. Och bröstpump är långt ifrån en bra lösning för alla, för många gör det jätteont.

Hon får medhåll av Christina Hesselbäck, mottagningssköterska på Familjeläkargruppen Odenplan i centrala Stockholm.

– På samma sätt som alla inte kan amma kan inte alla mammor pumpa ut mjölk. Det är verkligen inte så enkelt som Lars Ohly verkar tro.

Bland de mammor hon träffar tycker Tina Cronholm Gandra sig se att det finns en allmän trend att mammor inte vill amma längre än cirka 10 månader men samtidigt ser hon också att många mammor som skaffar barn senare i livet väljer att amma längre.

– Bröstpump kan aldrig ersätta den fysiska kontakten mellan mamma och barn. Näringsmässigt är det inte direkt någon skillnad om mjölken kommer ur flaska eller från mamma men det är inte hela poängen, säger hon.

Enligt Tina Cronholm Gandra är det också svårt att uppehålla mjölkproduktionen hos kvinnan om man pumpar istället för att amma.

– Det blir inte samma hormonflöde så det kan hända att mjölken sinar snabbare än om man hade ammat.

Scott Montgomery, professor i klinisk epidemiologi vid universitetssjukhuset i Örebro och Karolinska institutet håller med om att den fysiska närheten är viktig. Han var med och sammanställde brittisk forskning 2006 som visade att spädbarn som ammas klarar stress och oro bättre senare i livet än flaskmatade barn.

Han tycker att Lars Ohly borde ha rådfrågat experter innan han gick ut och förordade bröstpumpen.

– Forskning visar att barnet behöver närhet under de första månaderna. Det är naturligtvis så att en flaska som ges av pappan kan ge närhet, men frågan är ändå om det går att jämställa med amning.

Annons
Annons
X

Lars Ohlys (V) råd till ammande mammor att börja pumpa och lämna över till pappa efter halva tiden går inte hem bland forskare och barnmorskor.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X