Annons

Kristoffer Leandoer:Bokens ämne får tiden att stanna

Is.
Is. Foto: Karin Törnblom/TT

I en ny antologi om kylans kulturhistoria varvas berättelser, iakttagelser och vetenskapliga förklaringar med varandra. Resultatet är en rik framställning av ett ämne som i vår tid börjat te sig alltmer exotiskt. Det är inte ofta man får läsa något så stimulerande.

Under strecket
Publicerad

År 2019 var det varmaste år som någonsin registrerats i Europa. Kanske håller den globala uppvärmningen på att göra vinterkylan till en bristvara, en eftertraktad attraktion snarare än en livsfarlig fiende (det är ett faktum att mortaliteten ökar under vinterhalvåret). I samma takt som polerna smälter ökar intresset för kylan som fenomen. Vi engagerar oss lätt i det som tidigare varit skrämmande men nu tycks oskadliggjort, behjärtansvärt och närmast exotiskt i sin sällsynthet – vargar, vildmark, ursprungsfolk. Och nu alltså även vintern.

”Vem är den tredje som går bredvid dig hela tiden?” Bakom denna och följande rader i ”Det öde landet” låg T S Eliots läsning av polarforskaren Shackletons memoarer där han beskrev sina erfarenheter från Sydpolen av hallucinationer och verklighetsförlust som resultat av långvarig nedkylning. Den blivande katoliken Eliot kunde knappast undgå att fascineras av likheten mellan de förfrusna polarforskarnas hjärnspöken och de två lärjungarnas möte med den återuppståndne Jesus på vägen till Emmaus.

Annons
Annons
Annons