Annons
X
Annons
X

Amnesty välkomnar Sudan-utredning

Amnesty International tycker att det är utmärkt att åklagare äntligen utreder misstänkt folkrättsbrott kring oljeutvinningen i södra Sudan under krigsåren 1997-2003.

Av TT
(uppdaterad)

– Med tanke på de omfattande vittnesmål som finns, människorättssituationen i Sudan och den rapport som kom nyligen så välkomnar vi att åklagaren nu undersöker om det finns svenska kopplingar, säger Madelaine Seidlitz, jurist på människorättsorganisationen.

Amnesty är inte bland de 50 organisationerna i nätverket Ecos, som nyligen publicerade den rapport som väckt åklagarens intresse, men har tidigare skrivit om den problematiska oljeutvinningen i södra Sudan.

Anklagelser om krigsbrott där, och om Lundin Oils eventuella skuld, är inte nya. På frågan om varför en svensk åklagare tar upp fallet nu, säger Seidlitz att man kanske snarare bör fråga sig varför det inte skett tidigare.

Annons
X

– Kanske var den här rapporten droppen, säger hon.

Åklagare Magnus Elving vid internationella åklagarkammaren nämner varken Lundin Oil eller Carl Bildt, tidigare styrelseledamot i företaget, i sitt pressmeddelande om att en förundersökning inleds. Ändå har flera oppositionspolitiker dragit slutsatsen att utrikesministern och företaget misstänks för krigsbrott.

Så långt vill inte Amnesty gå. Seidlitz tycker det är utmärkt att åklagaren håller frågan så pass öppen. Vilka svenska kopplingar det annars skulle kunna finnas kan hon dock inte komma på.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Lundin är det företag som man har hört talas om och som tas upp i den här rapporten.

  Bildt vill inte kommentera utredningen, men säger att han som styrelseledamot i Lundin verkade för fred i Sudan.

  Bolaget svär sig fritt från anklagelserna i rapporten, som bland annat går ut på att det anlitade milis för att fördriva människor.

  Utrikesminister Carl Bildt (M) kommer inte att ta någon ”time out” uppger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) med anledning av oppositionens krav.

  – Vi har inte någon typ av rättsprocess som skulle kunna grunda ett sådant beslut. Vi måste låta rättsprocessen få arbeta och det finns i grunden inga beslut att kommentera eller utgå ifrån.

  Reinfeldt är kritisk till socialdemokraten och förre justitieministern Thomas Bodströms krav på en time out

  – Det visar att det är valår när till och med juristen Thomas Bodström hittar tid från sina flyttförberedelser till USA för att ge sig in och försöka partipolitisera rättsprocesser, säger Reinfeldt och syftar på Bodströms planer att tillfälligt flytta med familjen till USA i höst, även om de rödgröna skulle vinna valet.

  Carl Bildt tillträdde som styrelseledamot i Lundin Petroleum 2001 och lämnade uppdraget i oktober 2006, sedan han utsetts till utrikesminister. Under perioden 2001-2006 fick han totalt 1 428 000 kronor i styrelsearvode, enligt bolagets årsredovisningar.

  När Bildt tillträtt som utrikesminister sålde han även sitt aktieinnehav i Lundin Petroleum, värt omkring en halv miljon kronor.

  Läs mer

  Ola Westerberg/TT
  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X