Annons
X
Annons
X

Amnesty: ”Putin skjuter sig själv i foten”

Lise Bergh, generalsekreterare för svenska sektionen av Amnesty international, anser att åtalet mot Pussy Riot är politiskt motiverat och menar att om Pussy Riot döms i dag så kommer de att bli samvetsfångar med stor symbolisk betydelse.

Anhängare som stödjer Pussy Riot protesterar.
Anhängare som stödjer Pussy Riot protesterar. Foto: AP PHOTO/YEVGENY FELDMAN, NOVAYA GAZETA

– Det är även viktigt att se det här i ett bredare politiskt sammanhang. Man har stärkt greppet om media i Ryssland, journalister attackeras och en del dödas faktiskt och övergreppen utreds inte. Sedan har vi den nya lagstiftningen mot inhemska organisationer som får utländska bidrag som verkar i Ryssland. Man skärper tonen mot enskilda, medier och organisationer.

Hur ser du på själva rättegången?

– Processen har inte varit rättvis. Man har inte fått åberopa alla vittnen som man har velat, advokaterna har inte fått förundersökningen, de har fått läsa den på plats. Rättegången har inte uppfyllt de kraven man kan ställa på en rättvis rättegång. Det har dessutom varit många uttalanden före rättegången både från kyrkan och från politikerna om att man måste statuera ett exempel.

Annons
X

Hur kommer en dom att påverka läget i Ryssland?

– Om de döms så blir det bara för att de har använt sin rätt att fritt yttra sig. Som vi har förstått det så är man rätt delad i Ryssland, många stödjer de här tjejerna och ser politiken bakom deras agerande. Jag tror att man gör sig en otjänst från staten om man hanterar det på det här sättet. Jag tror att de får ytterligare möjlighet att visa på förtrycket som de protesterar mot.

Får en dom en symbolisk betydelse?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror att de skjuter sig själva i foten vid en dom om de tror att domen stoppar protester.

  Vad kommer att hända om de döms till ett hårt straff?

  – Jag tror att det blir demonstrationer och att omvärlden kommer att reagera starkt. Amnestys krav om de fälls kommer att vara att de ska släppas omedelbart och villkorslöst och att domen ska upphävas.

  Foto: REUTERS

  Läs mer om Pussy Riot-rättegången:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X

  Anhängare som stödjer Pussy Riot protesterar.

  Foto: AP PHOTO/YEVGENY FELDMAN, NOVAYA GAZETA Bild 1 av 2
  Foto: REUTERS Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X