Annons

Amnesty: 13 000 avrättade i ökänt fängelse

Fångar som hålls i det ökända syriska fängelset Saydnaya utsätts för tortyr, våldtäkt och massavrättningar. På fem år har 13 000 människor hängts i hemlighet nattetid, enligt en ny rapport från Amnesty. Nu varnar organisationen för vad de kallar en ”ny utrotningspolitik” och vädjar till FN att agera.

Under strecket
Publicerad
Foto: Hasse Holmberg / TTBild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg / TTBild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg / TT

Det beryktade militärfängelset Saydaya ligger några mil norr om Damaskus och har länge varit ökänt. Hit förs många av de syrier som gripits av regimen. Nu målas en skrämmande bild upp av systematiska avrättningar av människor som fängslats där, i en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty.
På fem år har 13 000 människor, ofta civila som tros vara emot regimen, avrättats i hemlighet. Grupper på 50 personer hämtas från sina celler nattetid, ofta två gånger i veckan, för att köras till en närliggande byggnad och avrättas genom hängning, enligt rapporten. De som ska hängas vet inte vad som väntar dem utan bär hela tiden ögonbindel, det är först när snaran läggs om halsen som de vet att de ska dö. Vissa av fångarna dör inte heller med en gång, berättar ögonvittnen.
”De lät dem hänga där i mellan 10 till 15 minuter, en del dog inte för de vägde för lite. Vikten gjorde att många yngre fortfarande levde. Då drog assistenter till befälen ner dem så att de bröt nacken”, berättar en före detta domare för Amnesty som bevittnade avrättningarna.
Flera fångar som vistades i rum ovanpå ”avrättningsrummet” beskriver också hur de hörde vad som beskrivs som ”gurglande ljud” när människor kvävdes till döds, och att ljuden höll på i tio minuter eller mer. Upp till 50 personer kunde hängas på en natt.

Annons
Annons
Annons