”AMF:s förtroende har skadats i grunden”

Våra medlemmars pensionspengar investeras i ett företag utan schyssta villkor, skriver artikelförfattarna.
Våra medlemmars pensionspengar investeras i ett företag utan schyssta villkor, skriver artikelförfattarna. Foto: Claudio Bresciani / TT

Pensionsföretaget AMF har investerat stora pengar i företaget Budbee, som saknar kollektivavtal och som under­minerar den svenska modellen. Det skriver de fackliga företrädarna Valle Karlsson och Tommy Wreeth.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pernille Tofte, Jan Lindkvist
Annons

AMF har allvarligt skadat sitt förtroende när det gäller att förvalta våra medlemmars pensioner. Företaget stoltserar i sin kommunikation att deras investeringar är hållbara och har därför investerat i företaget Budbee, genom motiveringen att ”ambitiösa hållbarhetsambitioner, med målet att samtliga transporter ska vara fossilfria 2022, bidrar till bolagets attraktionskraft”. Klimatet och miljön är viktiga frågor. Men att i denna ekvation prioritera bort människor och arbetsmiljö är inget annat än ett hån mot våra medlemmar.

Enligt AMF investerar man nästan en kvarts miljard kronor i bolaget och blir därmed den tredje största ägaren. Det är anmärkningsvärt att tjänstepensions­förvaltaren AMF, som dessutom ägs av Svenskt Näringsliv och LO, väljer att investera våra medlemmars pensionspengar i företagsmodeller som omkullkastar hela den svenska modellen. På en arbetsmarknad där företagen omfattas av kollektivavtal kan vi, tillsammans med arbetsgivare, förhindra underbuds­konkurrens och de anställda får schyssta och rättvisa villkor. Det är helt enkelt en modell som är bra för både arbetstagare och arbetsgivare. För den enskilde får det dessutom enorma ekonomiska effekter på pensionen. Kollektivavtalet är nämligen en garant för att arbetstagarna får inbetalning av tjänstepension.

Annons
Annons
Annons